2015. augusztus 31., hétfő

MEGGYES-MÁKOS KÖLES KOCKA

Már több, a gasztro világban ténykedő emberrel találtunk egymásra. Mindnek saját egyénisége, az ételek útján kommunikálva kitárt lelke, célja, üzenete és stílusa volt és van, és mindannyiukra felnézek, tisztelem őket, tanulok tőlük, és elraktározom, amit az én életem és világom igényel.

Az élet ugyanakkor csalafinta - ahogy mondani szoktam. A dolgok jórészt nem úgy történnek, ahogy azt elképzeljük, vagy legalábbis az út, amit megálmodtunk magunknak nem olyan egyenes, fás-lombos, napsütötte és csörgőpatakos, zümmögő és illatos, ahogy azt szeretnénk. 

Az első alkalommal, amikor megtörtént velem, hogy ígérték az alkalmi megbízást, én lelkesen adtam. Majd mégis cserben hagytak. Kettős érzés volt bennem. Az egyik, hogy beleképzeltem magam az adott személy helyzetébe, és be kellett látnom, talán én is úgy cselekednék a helyében, ahogy ő tette. Ugyanakkor az én jóhiszemű bizalmam nyilván kialakult a másik utaló magatartása folytán, majd meg is semmisült, amikor a megbízást másnak adta, azzal, hogy ezt a munkát az az ember "barátilag" is megcsinálja.

A második fincsi tapasztalásom az volt, amikor kiderült, hogy a napi 10 órás, kőkemény melót kishazánkban nagyjából minimálbérben mérik.. mérnék.. adnák. Nyilván örömmámorban fogadja ezt a zsebpénzt, akit eltart egy férfi vagy nő, vagy a lottó ötös, de amúgy mindenki más számára a megélhetést jelenti a munkáért kapott pénzösszeg.

Az élet tanításainak harmadik lépcsőfoka az volt, amikor tárgyaltunk, majd megbeszéltük, hogy megkapom a következő hét elején a választ. Amikor három hét múlva felhívtak, csak azt hallottam az éteren keresztül, hogy akkor menni kéne, fotózni kéne.. őket. Az eredetileg tárgyalt ügy kapcsán majd azután beszélünk, hogy ez a fotózás megtörtént. Nem tudtam eldönteni, hogy ez a kommunikáció - így három hét elteltével - sértő-e vagy sértő-e. Gondolkodtam, hogy talán csak a másik fél stílusa nem jön át nekem, hogy én értelmezem és kezelem magamban rosszul a helyzetet. Arra jutottam, hogy nem tudom megítélni, ezért elmegyek a következő találkozóra, mert tudni szeretném, hogy a másik fél részéről is megvan-e felém az alapvető tisztelet és megbecsülés, amit eddig nem sikerült tanúsítania. Az élet - mint ahogy már írtam is - csalafinta. Egy rajtam kívülálló ok miatt meghiúsult a találkozó, azt nekem kellett lemondani.  

A lelkem békés, mert tudom, hogy mindezek a tapasztalások az utam részét képezik, okkal. A lelkem békés, mert én továbbra is tisztelem és becsülöm ezeket az embereket, a gondolataikat. A munkásságukat követem. Néha felvidítanak, néha tanítanak, máskor elgondolkodtatnak, vagy egyszerűen csak inspirálnak, és gyönyörködöm a világukban, és az alkotásaikban. A lelkem békés, mert az én elképzeléseimhez képest ugyan mást kaptam tőlük, de a lényeg, hogy kaptam.. pont azt, amire az utamon szükségem volt, okkal. Majd az is kiderül, mi is volt az ok.

A gasztro fotózás számomra már örök szerelem, ami virágzik, boldog. A boldogsága pedig önmagából ered és nem másból fakad. Természetesen nagyon jó élményekben is van részem, folyamatosan, amikért hálás vagyok minden nap. De a mai bejegyzésem célja egy másik oldal bemutatása volt. Szerintem Te is érted. :)


All rights reserved (c) 2015

Hozzávalók:

A köles kockához:

·         300 g köles
·         3 dl víz
·         3 dl tej
·         6-7 ek darált mák
·         3-4 ek xilit
·         fél citrom leve
·         2 üveg magozott meggy

A meggy szószhoz:

·         2 üveg magozott meggy leve
·         3-4 kanál liszt
·         2 dl tejszín
·         xilit ízlés szerint

Elkészítés:

Felmelegítjük a vízbe öntött tejet, és hozzáadjuk a kölest. Lassú tűzön hagyjuk forrni addig, amíg a köles elkezd megdagadni. Ha szükséges öntsünk hozzá még vizet. Elzárjuk a tüzet, fedőt teszünk a kölesre és hagyjuk párolódni 10-20 percen át. Miután a köles úgy megdagadt, hogy kitölti a lábost, hozzákeverjük a xilitet, mákot és citromot is. Kóstoljuk, és amennyiben szükséges, adjunk még hozzá xilitet vagy citromot. Hagyjuk így is állni 5 percen át a kölest.

Egy tepsit vajazzunk ki, és szórjuk meg panírmorzsával. Merjük bele a kölest, egyenletesen oszlassuk el benne, majd a tetejét gazdagon rakjuk meg meggyel. Tegyük be előmelegített légkeveréses sütőbe sülni 150-180 fokon körülbelül 45 percen át. A meggyes-mákos kölest hagyd hűlni, mert akkor tudod igazán jól vágni majd.

A meggy szószt úgy készítjük el, hogy egy lábosban felforraljuk a meggy levet, és lassan kevergetve hozzáadjuk a tejszínt. Ezután következik a liszt. Addig kevergetjük, amíg a szósz csomómentes és sűrű nem lesz. Xilittel édesítjük. Előfordulhat, hogy a meggy lé olyan édes volt, hogy további édesítést nem is igényel.


A meggy szószt tálkába merjük, erre pedig rátesszük a mákos köles kockát. 


All rights reserved (c) 2015