2015. február 3., kedd

KÖZÖS FŐZŐCSKÉZÉS - HÚSMENTESEN


Amikor legutóbb találkoztam a kis csapattal, úgy búcsúztam tőlük, hogy legközelebb már egy új lakásban főzőcskézünk majd, egy nagyobb konyhában, jó környéken. Nem teljesen úgy alakult ahogy ezt akkor elképzeltem, de az új lakás, és a kellemesebb környék megvalósult. :) Egy ideje már Stőhr Gréta vegán ételeivel kényeztetem magam, így az az ötletem támadt, hogy készítsünk el magunk egy-két fogást az ő receptjeinek a segítségével. Ki is választottam három szimpatikus húsmentes ételt, és ismét csodálatosat alkottunk mi csajok a konyhában. :-)

EGZOTIKUS KUSZKUSZ

Hozzávalók:

·         3 bögre kuszkusz
·         2 csokor petrezselyem
·         1,5 bögre mandula
·         1,5 bögre pisztácia
·         1,5 bögre aszalt cseresznye vagy meggy

öntet:

·         2 citrom leve
·         6 ek balzsamecet
·         2 ek szójaszósz
·         6 ek málnaszörp
·         2 tk garam masala, vagy római kömény
·         2 tk fahéj
·         4 tk olívaolaj

Elkészítés:

Vizet forralunk, és a kuszkuszra öntjük, kicsit sózzuk. Lefedjük és 10 percig hagyjuk párolódni. Közben elkészítjük az öntetet. Összekeverjük a hozzávalókat, és a kuszkuszhoz adjuk. Beledaraboljuk a magvakat és a cseresznyét, belekeverjük a kész kuszkuszba. Alaposan összeforgatjuk. Rászórjuk a petrezselymet is. 

Az öntet elkészítése során nagyra nyílt szemekkel, kíváncsian vártuk mi lesz az eredménye annak, ha málnaszörpöt, szójaszósszal és balzsamecettel, sőt citrommal és garam masalaval keverünk össze, de a végeredmény felejthetetlen, isteni finom lett.


MOGYORÓSZÓSZOS KELBIMBÓ PIRÍTOTT SZEZÁMMAGGAL

Hozzávalók:

·         900g kelbimbó megtisztítva, megmosva, félbevágva
·         4 szál póréhagyma
·         2 tk chili (pehely)
·         4 csipet só
·         4 nagy evőkanál mogyoróvaj
·         3 ek pirított szezámmag
·         kevés víz

Elkészítés:

Egy wokban/ vagy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, megdinszteljük a karikára vágott póréhagymát, majd hozzáadjuk a félbe vágott kelbimbókat. Pár percig pirítjuk.
Megsózzuk, majd kevés vizet hozzáadva és lefedve hagyjuk párolódni. Ha a víz elpárolgott, tovább pirítjuk. Megszórjuk chilivel, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat. Összekeverjük, hogy mindenhova jusson belőle. Ha a mogyoróvaj elolvadt, megszórjuk szezámmaggal.

Itt kell megköszönnöm Anitának a kiváló - saját készítésű - mogyoróvajat, mert nem vártuk el tőle, hogy maga készítse el ezt a hozzávalót, mégis dolgozott vele. 


CSOKOLÁDÉS DATOLYA KARAMELLA

Hozzávalók:

·         4 bögre natúr, kimagozott datolya
·         6 ek kókuszolaj
·         6 ek kakaópor
·         8 ek agavé szirup
·         1,5 bögre kókusztej
·         2 tk rumaroma
·         2 csipet fahéj
·         2 csipet só
·         kevés kókuszreszelék

Elkészítés:

Aprítógépbe tesszük a datolyát, az olvasztott kókuszolajat, a kakaóport, a sót, aromát, fahéjat. Lassan elkezdjük aprítani, közben fokozatosan adjuk hozzá a kókusztejet és a szirupot. Addig aprítjuk, míg sűrű masszát kapunk. Ezt a masszát, egy folpack-kal bélelt téglalap alakú tálba nyomkodjuk, majd pár órára/ egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Ezután kis kockákra vágjuk, és beleforgatjuk kókuszreszelékbe.  

Azt hiszem szavak nincsenek arra, hogy milyen csodásan finom lett ez az édesség: a datolya íze szinte elveszik, a csokit érezzük, de az állaga krémes, selymes lesz. Végtelen mennyiséget lehet belőle enni, mindenképpen készítsd el magadnak, a családnak, barátoknak, és kényeztess vele mindenkit! :-) 



Köszi Csajok! Legközelebb találkozunk! Már nagyon várom! :D

-KockacZukor-