2014. május 18., vasárnap

ŻUREK ÉS PIEROGI - MAREKKEL

Viki párja észt. Viki észt nyelven tanul. Az észt csoportban tanul Marek is, aki Magyarországon élő és dolgozó lengyel. Viki szeret főzni. Marek szeret főzni. Engem pedig érdekelt, hogyan kell elkészíteni a lengyel żurek-et és pierogi-t. Vagyis együtt főzőcskéztünk - és ittuk a lengyel rövideket - Marek iránymutatásai szerint. :-) ;-)

Most nem az elején, hanem a végén kezdem a szombati nap leírását. Már most szeretnék kedvet csinálni a laktató ételek elkészítéséhez. :-)

1., Żurek - savanyú leves

Marek úgy mesélte, hogy a żurek-et a lengyelek tipikusan húsvét után eszik, hiszen marad a tojásból, a sonkából is, amikből elkészíthető ez a kiváló leves.

Az íze a kovásztól olyan, mintha savanyú káposztával lenne tele, pedig mégsem. Forró, ízletes, szürcsölős lengyel csoda. :-)

Íme a végeredmény:


All rights reserved (c) 2014


All rights reserved (c) 2014


All rights reserved (c) 2014

Hozzávalók:

-          200-300 ml kovász
-          4 db krumpli
-          4 db tojás
-          fehér kolbász vagy sonka (füstölt tarja)
-          só, bors
-          4 gerezd fokhagyma
-          majoranna
-          cipók
-          2 db vöröshagyma

Elkészítés:

A kovászt annyi vízzel pótoljuk ki, amennyi levet szeretnénk a leveshez, majd azt felforraljuk. Ebbe beletesszük a kis kockákra vágott krumplit, a felkockázott sonkát, vagy kolbászt, a tört fokhagymát, a majorannát, sót és borsot, illetve a pirított vöröshagymát. Külön főzzük meg a tojásokat. A levest kibelezett cipóba merjük. (A cipót előtte sütőben megpiríthatod, akkor még az is illatos és ropogós lesz.) A gerezdekre vágott tojást már tálaláskor tesszük a savanyú levesbe.

Marek lengyel kovászt hozott, amit náluk Lengyelországban boltban lehet kapni. Én itthon még nem találkoztam vele a közértekben, de aki tényleg elkészítené ezt a levest, az tud otthon is kovászt készíteni. Az alábbi receptet az interneten találtam. Ha ez nem szimpatikus, akkor utána nézhetsz te is, nagyon sok gyors, és több napos készítési módot is találsz majd.

A kovász készítése házilag:

- 10 dkg teljes kiőrlésű rozs liszt
- 1 dl meleg víz

Egy üvegben alaposan összekeverjük a lisztet és a vizet. Meleg helyre tesszük, és naponta többször megkavarjuk. Két-három napon beindul a kovász működése, és egyre nagyobb és sűrűbb buborékok lesznek benne. Ekkor hozzáadunk újabb 10 dkg lisztet és 1 dl meleg vizet, és simára keverjük. Hagyjuk ismét kelni a kovászunkat, majd egy-két nap után ismét keverünk bele 10 dkg lisztet és 1 dl meleg vizet. Amikor a kovász kelésnek indul használhatjuk a megfelelő mennyiséget belőle.

2., Pierogi

A pierogi, vagy pirog sokféle töltelékkel készíthető: túróval, káposztával, darált hússal, sőt vannak édes változata is. A legtipikusabb lengyel töltet a krumpli-túró-hagyma keverék. Mi is ezt készítettük el.


All rights reserved (c) 2014


All rights reserved (c) 2014


All rights reserved (c) 2014

Töltelék:

-         fél kg krumpli
-         fél kg túró
-         2 db vöröshagyma
-         só, bors

Tészta:

-         fél kiló finomliszt
-         2 ek vaj
-         1 tojás sárgája
-         3 dl meleg víz
-         
-         tejföl
-         1-2 vöröshagyma
-         császárszalonna

Elkészítés:

A császárszalonnát kockákra vágjuk, és serpenyőben megpirítjuk. A szalonnát félretesszük, és a zsírjában megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát is. A krumplit megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Miután az kihűlt, krumpli nyomóval összetörjük, és hozzá keverjük a túrót, illetve a megpirult hagymát. A keveréket sózzuk és borsozzuk.

A tésztához a lisztet, a vajat, a meleg vizet és kevés sót összegyúrjuk. Kinyújtjuk, és egy pohárral köröket nyomunk bele.

A tészta közepére teszünk egy-egy kiskanálnyi tölteléket és félköröket formázunk a tésztából, amelynek a szélét villával lenyomkodjuk.

A megtöltött batyukat forró vízben kifőzzük, majd tejföllel és a megpirított császárszalonnával megrakva tálaljuk.

Lengyel rövidek

A mérges kutya ;-)

Tízkor találkoztunk Vikinél. Majdnem pontosan érkeztem. Marek és Viki már kitöltött röviddel vártak. Mosollyal kezdtünk, fülig érő szájjal folytattuk, és röhögve fejeztük be a közös főzőcskézést. Na de ha egyszer finomak ezek a lengyel röviditalok. ;-)

Az egyik "falatka" tejjel készül. Szükség van hozzá Soplica-ra, és egy cent tejre. Olyasmi az íze és állaga, mint a Baileys-nek. Mogyorós zamatú.

A másik csoda, az édes-csípős "mérges kutya" volt. :-) Szerintem kóstold meg, imádni fogod! Önts egy kevés málna szörpöt a pohár aljára, erre csurgass vodkát, majd csepegtess bele tabasco-t. Egyben kell legurítani a csöppséget. :-)

Marek megmutatta hogyan kell úgy elkészíteni, hogy az egyes rétegek ne keveredjenek. Megpróbáltam.. hát nem remekeltem, de megígértem, hogy mire a 73-at készítem, menni fog ez is. :-) 



Azért, hogy a főzőcske igazán lengyel legyen, Marek elhozta ezt a lengyel motívumokkal tele hímzett mellényét is. A nagyapjától örökölte.. vagyis egyes részeit. Az eredeti elkopott, így azt ki kellett egészíteni. Szép szokás a népviselet átörökítése. :-)



Marek desszertről is gondoskodott, bár ez a furcsa állagú kocsonya-féleség nemigen nyerte el tetszésemet. A lengyelek viszont előszeretettel fogyasztják.

Ez a kiszel:

"A kiszel az orosz és a balti országok gasztronómiájának a specialitása, keményítő hozzáadásával készített édes, folyékony vagy zselé állagú desszert. Készülhet friss és aszalt gyümölcsből - leginkább bogyós gyümölcsökből - de almából is, gyümölcslevekből, szörpökből és híg lekvárból. Általában burgonyakeményítőt tartalmaz, de alkalmanként használnak készítéséhez kukorica keményítőt, vagy kovászt is."



Viki - mint mindig - gondos háziasszonyként sertepertélt. A tészta dagasztás valahogy minden alkalommal az ő reszortja, most is profin dolgozott. ;-)


Én pedig figyeltem, füleltem, stylingoltam.. és ettem. 

Isteni volt! :-) 


Smacznego! (lengyel)

Jó étvágyat! (magyar)

Head isu! (észt)

-KcZ-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése