2014. március 2., vasárnap

ÁGNESNÉL PÁRIZSBAN - EGY ÚJABB KOCKACzUKOR BEVETÉS

A vendéglátónk ezen a KockacZukor főzőcskézésen Ágnes volt. Francia napot tartottunk, és a környezet amit Ági körénk varázsolt, nem is lehetett volna franciább. :-) Párizs ott volt a szalvétáinkon, Eiffel-tornyunk volt az asztal közepén, a csajok a frencs fílingnek megfelelően öltöztek, francia borok folytak, és francia zene szólt. A lejátszási listát Szilvinek köszönhettük. Ágnes színes macaron kóstolóval várt minket. 





A főzőcskézést az édesség elkészítésével kezdtük, azért, hogy amíg a torta a sütőben sül, addig a hagymaleves is főhessen. A csodásan megterített asztalnál alig győztük keresztbe dícsérgetni egymást, annyira jól sikerült mindkét fogás. ;-) 

Íme a francia finomságok:


Francia hagymaleves

Hozzávalók 8 személyre:

120 dkg vöröshagyma  (vöröshagyma, lila hagyma, póré hagyma, fokhagyma keveréke)
2 l víz
3-4 db leveskocka
100 gr vaj
40 dkg reszelt sajt
4 evőkanál liszt
4 tojás

Elkészítés:

Megolvasztjuk a vajat majd beletesszük a  vöröshagyma, a lila hagyma, fokhagyma és póréhagyma felkockázott keverékét és fél órán keresztül lassú tűzön dinszteljük, néha megkeverjük. Ezután rászórjuk a lisztet, egy kicsit megpirítjuk, majd hozzá öntjük a vizet, és beleteszünk a 3-4 darab leveskockát. Felforraljuk és további 20 percig lassú tűzön főzzük. Eztán a hagyma felét kiszedjük és összekeverjük a tojások sárgájával, majd lassú tűzön, fokozatosan hozzáadva belekeverjük a levesbe. Sózzuk, borsozzuk. (Mi tettünk bele egy kis Provence-i fűszert is.)

Sütőbe való kis tálkákba szétmerjük, fokhagymás pirított kenyeret helyezünk a tálkák tetejére, majd megszórjuk reszelt sajttal. Addig sütjük, amíg a reszelt sajt meg nem pirul.

Tarte Tatin- francia almatorta

Hozzávalók - tészta:

200 gr finomliszt
50 gr porcukor
100 gr vaj
1 tojássárgája
3-4 ek víz

Hozzávalók - töltelék:

1 kg savanyú  alma
100 gr vaj
200 gr krisztálycukor

Plusz:

1 doboz vanília fagylalt

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a hideg vajat, ezt az ujjaink között morzsalékos keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet.  Összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva a hűtőbe rakjuk fél órára. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és felszeleteljük 1-2 cm-es szeletekre. A 100 gr vajat megolvasztjuk egy olyan serpenyőben vagy edényben amit a sütőbe is be lehet tenni. Megvárjuk, míg felforrósodik. Belekeverjük a cukrot. Alacsony (!) lángon megolvaszjuk a cukrot, ami hosszabb időt vesz igénybe.  Ha a karamellizálódás megtörtént, az almákat bele kell tenni, kicsit összekavarni a sűrű karamellel és kis lángon meg kell párolni. Az alma levét el kell főzni . Levesszük a tűzről és megvárjuk amíg kihűl. Ha ez megvan, akkor a tésztát kinyújtjuk, kicsit nagyobbra, mint annak az edénynek az átmérője, amiben sülni fog a torta. A tésztát az almára borítjuk, a széleit pedig benyomogatjuk az alma alá. Villával megszurkáljuk a tetejét . Ez lesz sülés után az alja.  180 fokon 25 percig sütjük.

Tálaláskor vanília fagyit merjünk mellé!

A kis csapat:
Anita, Szilvi, Ágnes, Viki és Judit + én.


Ebéd után természetesen kajakóma.. Ágnes még arra is gondolt, hogy a párizsi útjain vásárolt francia divat, otthon és egyéb magazinokat kipakolja nekünk a sziesztára. Csajok, csevely.. pihegés.

Hogy mi dobta fel még pluszban a napom? Ágnes ajándéka, ez a Párizs, fotógyűjtemény. ;-)

Csodás, felejthetetlen nap volt ismét!

Au revoir! ;-)

-KcZ-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése