A vendéglátónk ezen a KockacZukor főzőcskézésen Ágnes volt. Francia napot tartottunk, és a környezet amit Ági körénk varázsolt, nem is lehetett volna franciább. :-) Párizs ott volt a szalvétáinkon, Eiffel-tornyunk volt az asztal közepén, a csajok a frencs fílingnek megfelelően öltöztek, francia borok folytak, és francia zene szólt. A lejátszási listát Szilvinek köszönhettük. Ágnes színes macaron kóstolóval várt minket.
A főzőcskézést az édesség elkészítésével kezdtük, azért, hogy amíg a torta a sütőben sül, addig a hagymaleves is főhessen. A csodásan megterített asztalnál alig győztük keresztbe dícsérgetni egymást, annyira jól sikerült mindkét fogás. ;-)
Íme a francia finomságok:
Francia hagymaleves
Hozzávalók 8 személyre:
120 dkg vöröshagyma (vöröshagyma, lila hagyma, póré hagyma, fokhagyma keveréke)
2 l víz
3-4 db leveskocka
100 gr vaj
40 dkg reszelt sajt
4 evőkanál liszt
4 tojás
Elkészítés:
Megolvasztjuk a vajat majd beletesszük a vöröshagyma, a lila hagyma, fokhagyma és póréhagyma
felkockázott keverékét és fél órán keresztül lassú tűzön dinszteljük, néha
megkeverjük. Ezután rászórjuk a lisztet, egy kicsit megpirítjuk, majd hozzá
öntjük a vizet, és beleteszünk a 3-4 darab leveskockát. Felforraljuk és további
20 percig lassú tűzön főzzük. Eztán a hagyma felét kiszedjük és összekeverjük a
tojások sárgájával, majd lassú tűzön, fokozatosan hozzáadva belekeverjük a
levesbe. Sózzuk, borsozzuk. (Mi tettünk bele egy kis Provence-i fűszert is.)
Sütőbe való kis
tálkákba szétmerjük, fokhagymás pirított kenyeret helyezünk a tálkák tetejére,
majd megszórjuk reszelt sajttal. Addig sütjük, amíg a reszelt sajt meg nem
pirul.
Tarte Tatin- francia almatorta
Hozzávalók - tészta:
200 gr finomliszt
50 gr porcukor
100 gr vaj
1 tojássárgája
3-4 ek víz
Hozzávalók - töltelék:
1 kg savanyú alma
100 gr vaj
200 gr krisztálycukor
Plusz:
1 doboz vanília fagylalt
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a
porcukorral, hozzáadjuk a hideg vajat, ezt az ujjaink között morzsalékos keverékké
alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet. Összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva a hűtőbe
rakjuk fél órára. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és felszeleteljük 1-2
cm-es szeletekre. A 100 gr vajat megolvasztjuk egy olyan serpenyőben vagy
edényben amit a sütőbe is be lehet tenni. Megvárjuk, míg felforrósodik.
Belekeverjük a cukrot. Alacsony (!) lángon megolvaszjuk a cukrot, ami hosszabb
időt vesz igénybe. Ha a karamellizálódás
megtörtént, az almákat bele kell tenni, kicsit összekavarni a sűrű karamellel
és kis lángon meg kell párolni. Az alma levét el kell főzni . Levesszük a
tűzről és megvárjuk amíg kihűl. Ha ez megvan, akkor a tésztát kinyújtjuk,
kicsit nagyobbra, mint annak az edénynek az átmérője, amiben sülni fog a torta.
A tésztát az almára borítjuk, a széleit pedig benyomogatjuk az alma alá.
Villával megszurkáljuk a tetejét . Ez lesz sülés után az alja. 180 fokon 25 percig sütjük.
Tálaláskor vanília
fagyit merjünk mellé!
A kis csapat:
Anita, Szilvi, Ágnes, Viki és Judit + én.
Ebéd után természetesen kajakóma.. Ágnes még arra is gondolt, hogy a párizsi útjain vásárolt francia divat, otthon és egyéb magazinokat kipakolja nekünk a sziesztára. Csajok, csevely.. pihegés.
Hogy mi dobta fel még pluszban a napom? Ágnes ajándéka, ez a Párizs, fotógyűjtemény. ;-)
Csodás, felejthetetlen nap volt ismét!
Au revoir! ;-)
-KcZ-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése