2014. január 11., szombat

AZ ÖTÖDIK KOCKACzUKOR BEVETÉS - DIÉTÁS RECEPTEKKEL


Előfordul néha az életben, hogy erős felindulásból olyan kijelentéseket teszünk, amikről már a kimondása után tudjuk, hogy ez hülyeség volt. Én a minap azt mondtam valakinek kissé dühösen, hogy szüneteltetem a fotózást.. de pár perccel később tudtam, hogy ez ökörség, hiszen az élet nem élet a fényképezőgép expo-hangja nélkül. Azonnal el is kezdett kattogni az agyam, és már tudtam is, hogy - egy-két megváltozott körülmény ellenére - mi is legyen a következő project.

Nem, nem ételek témában.. de az biztos, hogy az ételfotózás végtelen szerelem, és a kedvenc társaságommal főzőcskézés mindig rádöbbent arra, hogy a főzőcske is úgy a legjobb, ha egyszerre többen veszünk benne részt.

Szani meglepett egy kis ajándékkal, megkaptam "Az én receptkönyvem"-et. A könyv lapjai még szűzek, és úgy érzem, el kell jönnie a megfelelő pillanatnak, amikor az első sort beleírom. De már most szemezek vele. :-)

A hangulat, mint eddig is. Welcome drink, duma és csacsogás, majd a konyhám pöti méretei miatt megosztott főzőcske. Szani, Szilvi és Anita készítette a desszertet, és Szilvi, Veronika és én a főételt. Olyan jól sikerültek ismét az ételek, hogy annak ellenére, hogy diétás recepteket készítettünk, a kajakóma nem maradt el. Ebéd után - kipurcanva és elterülve :-) - hosszasan beszélgettünk. Túl hamar eltelt ez a nap is. :-( Már most várom a februári találkozót.

A főétel gombás csirkeragu volt zabgombóccal.

Hozzávalók 6 adaghoz:


A raguhoz:
70 dkg csirkemell
2x50 dkg gomba
20 dkg sárgarépa
2 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 kis csokor petrezselyem
3-4 evőkanál zabliszt
4-5 evőkanál natúr joghurt
1 evőkanál olivaolaj

bors
majoranna
tárkony

A gombóchoz:

20 dkg zabpehely
4 evőkanál zabliszt
2 teáskanál olívaolaj
2 dl tej

bazsalikom ízlés szerint

Elkészítés:

A ragu:
A hagymákat fel kell aprítani és olajon megpárolni. Hozzá kell adni a kockákra vágott csirkemellet, és kb. 25-30 percig párolni. A gombát és a répákat meg kell tisztítani és felaprítani. Hozzá kell adni a raguhoz. Az egészet együtt főzni kell még 10-15 percig. Ezután a zablisztből, joghurtból és vízből készített habarást hozzá kell önteni. Ezt követően kell hozzáadni az aprított petrezselymet és a többi fűszert is. Hagyni kell még egyet rottyanni, és már kész is.

A gombócok:
A hagymát apróra kell vágni, olajon üvegesre párolni, majd hozzáadni a zabpelyhet, és egy-két perc alatt megpirítani. A tüzet el kell zárni, és rá kell önteni a tejet, hozzáadni a sót és bazsalikomot. Legalább 15 percet kell állnia, hogy a zabpehely magába szívja a tejet. Ezt követően a masszához kell adni 3-4 kanál zablisztet, majd kis gombócokat kell belőle formálni. Forrásban lévő vízbe kell tenni őket, és  kifőzni. Ha kivetted őket a vízből, már tálalhatod is.

A desszert diétás sajttorta:

Hozzávalók:

A tésztához:
1 csomag cukormentes keksz
5 dkg darált mandula
2 dkg xilit
4 dkg Rama

A krémhez:
30 dkg mascarpone
2,5 ml édesítőszer
5 dkg xilit
3 db egész tojás
2 dkg cukormentes vaníliás pudingpor
1 dkg sovány tejpor
1 rúd vanília kikapart belseje
20 dkg tejföl

A díszítéshez:
7 + 15 dkg vegyes erdei gyümölcs
2 dkg xilit
1 g étkezési zselatin

Elkészítés:

A tészta:
Az összemorzsolt kekszet össze kell keverni a darált mandulával, a vajjal és a xilittel. Egy tortaformát ki kell bélelni egy sütőpapírral, majd a kekszes keveréket bele kell nyomkodni.

A krém:
A mascarponét ki kell keverni a xilittel, az édesítővel, a cukormentes vaníliás pudingporral, a tejporral és a tejföllel, majd hozzá kell adni a tojásokat, és bele kell kaparni egy vaníliarúd belsejét. A masszát simává kell keverni.

Rá kell önteni a kekszes alapra a krémet, és 150 fokon 80-100 percet kell sütni vízfürdőben. A formában kell kihűlnie.

A díszítés:

7 dkg erdei gyümölcs keveréket felfőzünk 2 dkg xilittel, levesszük a tűzről, majd amikor már csak meleg, de nem forró, 1 g étkezési zselatint is bele kell keverünk. A kihűlt torta tetejére kell kenni a kihűlt dzsemet, majd elrendezni rajta a maradék 15 dkg gyümölcsöt.

;-) Csúcsfinom mindkettő!

Jó étvágyat!


All rights reserved (c) 2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése