2013. december 30., hétfő

DIÉTA - ZÖLDSÉGCURRY

A családomnál töltött karácsonyi napok olyan gyorsan elszaladtak, hogy észre sem vettem. Anya olyan kis diós-vaníliás kifliket készített, amiket ellenségnek kellett minősítsek, hogy távol tudjam magam tartani tőlük. Édesapám pedig a világ legjobb halászlevét, székelykáposztáját, marhapörköltjét, és savanyúságait készíti. Kitaláltam, hogy a remek ételeit átörökítem a jövőbe. Megkértem arra, hogy írjuk le a receptjeit. Többször rákérdezett, hogy minek ez most nekem, de nem mondhattam el neki, hogy szépen fokozatosan elkészítem és megajándékozom majd a saját szakácskönyvével. :-) 

(Kedves ismerős Olvasók! Ti se árulkodjatok plíz! ;-))

Szóval az egy hét alatt vidéken ízletesebbnél ízletesebb hazait ehettem.. Nem volt lelkiismeret furdalásom, mert ez az időszak erről is szól. Most viszont, hogy időközben hazatértem, ideje visszatérni a táplálkozás light verziójára, ami nem zárja ki azt, hogy ez az étel is finom legyen. Sőt!

A keleti ízeket nagyon szeretem, de mivel már belezavarodtam abba, hogy itt az év utolsó és első napján milyen húst lehet, és mit nem lehet enni, úgy döntöttem, azzal oldom meg a fejtörést okozó problémám, hogy nem készítek húsos ételt. :-) Így jutottam arra a döntésre, hogy zöldségcurry-t főzök. Valójában ezt az ételt bármilyen zöldséggel készítheted, tehetsz bele burgonyát, kihagyhatod a borsót, és a fűszereket is szájízed szerint adagolhatod. Ami viszont ne maradjon ki belőle, az a curry és a kurkuma. 

A curryt ajánlott is néha fogyasztani, mert megelőzi a cukorbetegség kialakulását, immunerősítő hatású, sőt egyes daganatos betegségek kialakulását is megakadályozza. A kurkumát is szokták rákgyógyszernek nevezni, jó az ízületi bántalmakra, csökkenti az infarktus kialakulását, koleszterincsökkentő hatása van.. és még annyi jó, hogy kisebb tanulmányt lehetne írni róla. 


All rights reserved (c) 2013

A zöldségcurry hozzávalói (4 személyre):

2 ek olívaolaj
3 közepes sárgarépa felkarikázva
1 fej vöröshagyma csíkokra vágva
fél piros pritamin paprika csíkokra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 maroknyi brokkoli
2 maroknyi borsó
350 gr üveges csicseriborsó
fél paradicsom négy részre vágva
2 ek tejföl
2 dl tej
1 ek curry
fél ek kurkuma
fél ek tandoori fűszer
bors

Elkészítés:

A borsót, a karikákra vágott répát és a brokkolit megpároltam. Egy másik edényben az olívaolajon megpirítottam a hagymát és pritaminpaprikát, majd hozzáadtam a fűszereket, a fokhagymát. Erre rátettem a külön párolt zöldségeket és a csicseriborsót, majd felöntöttem a tejjel és hozzáadtam a tejfölt is. Miközben a zöldségek rotyogtak és fokozatosan sűrűsödtek a tejfölös tejben, folyamatosan kóstoltam, és feljavítottam az ízeket. Sóztam, borsoztam, adtam hozzá ismét curryt, tandoori keveréket, majd hagytam ismét rottyanni egyet. A tej és tejföl helyett használhatsz kókusztejet, illetve tejszínt is. Bevallom, én elfelejtettem a kókusztejet megvenni, így a hűtőben található dolgokkal kellett pótolnom. :-) 

A köretet én általában kihagyom, de a nem fogyókúrázóknak tálalj mellé barna rizst. :-)


All rights reserved (c) 2013

Jó étvágyat! :-)

-KcZ-

2013. december 8., vasárnap

DIÉTA - HÚSPÁSTÉTOM MÁSKÉPP

Miután a szombati napot - ami munkanap volt - kivettem szabinak, és ezt a vezetőség is engedélyezte, jött a hír, hogy karácsonyig senkit nem engednek el szabira.. Így szombaton az irodában ragadtam. Egész délelőtt azt terveztem, hogy tudnám ezt a napot mégis valahogy kitölteni, és feldobni. A délelőttöt leszámítva a nap jól alakult. Még egy kis főzőcske is belefért. :-)

Egybefasírtot készítettem, de kicsit más formát adtam neki, mint az egyszerű őzgerincben kisütötteké. 
Nincs benne se zsemle, se hozzáadott zsír. :-) 

Hozzávalók:

fél kiló darált pulyka
egy fej vöröshagyma
két nagy gerezd fokhagyma
só, bors, paprika
grúz, egyéb fűszer
két tojás
két paradicsom
két bazsalikomos mozzarella
egy kevés vaj a formák kikenéséhez

 + a felfújtakhoz használt kis tálkákból 5 darab


All rights reserved (c) 2013

Elkészítés:

A darált húst, a kockára vágott hagymát, fokhagymát, fűszereket és tojásokat összekevertem, majd a vajjal és graham liszttel kikent formákba töltöttem. A formákat úgy a háromnegyedéig töltöttem. Ezekre egy-egy szelet mozzarellát és egy-egy szelet paradicsomot tettem. Betettem az előmelegített sütőbe sülni, és a legmagasabb fokozaton sütöttem úgy 20-30 percen át. Miután kivettem őket a sütőből, egy pár perces hűlést követően kivettem őket a formából, és már tálaltam is. 

Én egyszerűen savanyúval ettem, de természetesen valami könnyed öntetet is készíthetsz hozzá. Mivel diétázok, én nem kívántam hozzá plusz kalóriákat.

Próbáld ki bátran!

:-)

-KcZ- 

DIÉTA - DANTE POKLA

Éjfél volt. Hallottam egy nagy durranást, de mivel ezt nem követte semmiféle nesz vagy mozgás, aludtam tovább. Hajnali 3.16. A mobilom csipogott, mert éppen lemerülőben volt. Erre az apró hangra felkeltem, és persze értetlenkedtem, mert a telefon töltőre volt rakva. Felkapcsoltam a villanyt.. vagyis felkapcsoltam volna, ha lett volna áram. Hosszú perceket ültem az ágyamban félálomban azon gondolkodva, hogy vajon kimenjek-e körülnézni a bejárati ajtó elé. Nem tudom, hogy éppen alfa, théta, vagy omega ;-) állapotban voltam-e.. de sikerült kinyitnom az ajtót, és kikukucskálnom. Sőt a villanyórát is megtaláltam, és a kapcsolót is visszanyomtam. A lakásban újra égett a lámpa.. vagyis estem vissza a már félig kihűlt ágyba. 

Reggel. Valami csöpögött.. sunyin, csendesen. Hát nem leengedett a hűtőm? Hogy lehet hogy az nem kapott áramot? Hol a gondnok? Hallottam a nyolcadikról is, hogy ott valahol alul mozgás van, hát magamra kaptam a tutyim, és a melegítőm, és már rohantam is lefele fésülködés és mosdás nélkül. A mesteremberek kicsit ledermedtek a látványomtól.. így.. tutyiban, és ahogy élet-halál kérdése stílusban a gondnok elérhetőségét követeltem. A gondnok felvilágosított, hogy gombokat nem csak a folyosón kell nyomkodni, de a lakásban is van egy tábla amit célszerű lenne megnézni. Öööö.. jólvanna.. nem sűrűn foglalkozom én az áramot irányító gombokkal.. na. ;-)

Miután lehiggadtam és összeszedtem magam, elmentem sajtot és paradicsomot vásárolni. A mesteremberek még lent dolgoztak, és persze azonnal érdeklődtek hogylétem felől. Most már tutyi és feszültség nélkül mosolyogtam vissza rájuk. :-) Miután a közértből visszatértem, a földszinten kisebb csoport jött össze a lift előtt. Pár perc múlva morgolódás, majd az egyik fiatalasszony, mint egy sakál, üvöltött egy nagyot, hogy engedjék már el a negyediken a liftet, mert más is használná. Nem tehetek róla, de amikor ránéztem a mesteremberekre, egyszerre buggyant ki belőlünk a röhögés. A nyolcadikig lépcsőzhettem a csomagjaimmal, de csak azért lihegtem a végére, mert végigröhögtem ezt a kellemes kis reggeli tornát.

A bejárati ajtó előtt megálltam egy percre, mert átfutott a fejemen, hogy mi jöhet ma még.. :-)

Azóta nem égett le a ház, és a világvége sem jött el. Viszont ezt az egyszerű, diétás ételt elkészítettem, és a felét már meg is ettem. Azért neveztem el Dante poklának, mert csilit is tettem bele, ami kellemesen megizzasztott az elfogyasztása közben.

Hozzávalók:

fél doboz paradicsompüré
két tojás
chili ízlés szerint
egy ek xilit
gorgonzola sajt
két fej fokhagyma
oregano
egy dl tej
egy kk olívaolaj 


All rights reserved (c) 2013

Elkészítés:

A fokhagymát felvagdosva megpirítottam az olívaolajon. Ehhez hozzáadtam a paradicsompürét és tejet, és hagytam melegedni rottyanásig. Adtam hozzá xilitet is, hogy a savanyú ízt ez enyhítse. A chilit ízlés szerint adagold. Erre ráütöttem két tojást, és fedőt raktam rá, hogy azok meg tudjanak főni. Addig főzd, amíg a fehérje meg nem fő, de a sárgája még laza. Miután elzártam a lángot alatta, beledaraboltam a krémes gorgonzolát. Tálalásig az is megpuhul az edényben. Szórj a tetejére oregánót, és már mártogathatod is valami egészséges kenyérre, akár piritóssal is. :-)

Fincsi!

-KcZ-

2013. december 3., kedd

DIÉTA - FORRÓ KOMPÓTOS FINOMSÁG

Az édességről nem tudok túl sokáig lemondani. A diéta miatt azonban a legszigorúbban a cukrot és a szénhidrátot kell korlátoznom, sőt.. lényegében ezekből nem is ehetek. Mégis. Muszáj valamivel jutalmaznom magam néha. De lehet ezt okosan is csinálni! ;-) Például így:

Hozzávalók:

5 közepes alma
5 kisebb körte
2 ek xilit
2 dl víz
1 citrom
3 ek zabpehely
1 bögre sovány tej
2 kanál sovány joghurt
2 ek vanília aroma
2 kk fahéj

A lakást az ünnepi illat percek alatt bejárta, és a Budapest Bár zenéjére még az edényeket is megtácoltattam. ;-)  

Elkészítés:

Vágd kockákra a meghámozott almát és körtét, majd tedd kevés vízbe és kezd el forralni. Tedd hozzá a xilitet és citromot, illetve a vanília aromát és fahéjat. Hagyd rottyanni a keveréket. A gyümölcsök hamar megpuhulnak, és a lé kicsit "kompótosodik", vagyis sűrűsödik. Ha a villával érzed a gyümölcsök puhaságát, már le is veheted a tűzről.

Egy külön tálkában forralj tejet, és tedd bele a zabpelyhet, és a két kanál joghurtot, majd adj hozzá kevés xilitet. Kevergesd ezt is sűrűsödésig. Add hozzá a sovány joghurtot is. 

Végy egy poharat vagy üvegcsét, és tégy bele először a kompótból, majd vékonyan a zabpelyhes joghurtból, majd újra a kompótból. Eheted így is, de megvárhatod azt is hogy teljesen kihűljön, és a hűtőben összeálljon. 

Ugye milyen fincsi? :-)

-KcZ-

2013. december 1., vasárnap

HÁZI VEGETA

A reggelt úgy kezdtem, hogy mosogatás közben egy nyilallást éreztem a hátam közepén, összegörnyedtem, és percekig levegőért kapkodtam. Még soha nem történt velem ilyen. Azt hiszem idegbecsípődésem lehetett, mert sem a nyújtózás, sem a nyugton fekvés.. de semmi nem segített, ugyanakkor csak kis falatokban jutottam levegőhöz, és mintha kést forgattak volna a hátamban. Komolyan megijedtem, mert az egyenes állás is nehezen ment. Kellett fél óra, mire végre normálisan vettem újra a levegőt, és meg mertem mozdulni. Pontosan emlékszem rá, hogy mi járt a fejemben amikor a "hátamba döfték a kést". Lehet hogy nevetségesen hangzik, de azt hiszem ez egy jelzés volt.. és én megfogadom a testem tanácsait. :-)

Összeszedtem magam, és elindultam Vikihez. Pár napja azt mondta, hogy házi vegetát fog készíteni.. mire én meg azt hogy úúúú, ott a helyem. :-) 

A megtisztított és felaprított friss zöldségek illata jót tettek a lelkemnek is, nem csak az orromat kényeztették. A hátamon cipelt seb is enyhült. Még érzem, de legalább kapott egy kis vitamint. ;-)

A hozzávalók:

1 tk friss kakukkfű
1 db érett pritamin paprika
2 db nagyobb sárgarépa
2 db fehérrépa zölddel
1 db zeller zölddel
2 fej közepes hagyma
3 gerezd fokhagyma 


All rights reserved (c) 2013
Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg és vágd nagyobb darabokra. Gépben aprítsd fel mindet, majd sütőpapíron elegyengetve tedd sütőbe. Közepes hőfokon süsd amíg zizegős nem lesz. Ez jelenthet akár 4 órát is. Mindenképpen kövesd figyelemmel a sülést, hogy semmiképpen ne égjen oda. Inkább tedd két tepsibe, mert az a jó, ha vékony rétegeket terítesz szét. Amikor a zöldségek kiszáradtak, ismét tedd gépbe és darálj rajta még egyet. Kis üvegcsékben tárolhatod. Egy kis adag sót is darálhatsz mellé, de én inkább azt javasolom, hogy a sót, mint ízesítést, a főzések közben külön adagold. 

Mikulásra, karácsonyra aranyos ajándék a főzés szerelmeseinek! :-)

Nyáron ez a művelet könnyebb, hiszen a nagy melegben csak a napsütésre kell kitenni pár órára. Lévén a napocska mostanában pihen :-), a sütőt kell segítségül hívni. 

-KcZ-