2013. augusztus 28., szerda

BÖGRÉS MÁKOS KOCKACzUKOR MÓDRA :-)


All rights reserved (c) 2013

Ma hazafele belenéztem a pénztárcámba, és egy 500,-Ft-os árválkodott benne.. Két másodperc alatt sikerült felhúznom magam, hogy ismét készpénz nélkül szaladgálok.. de aztán arra gondoltam, hogy ez is elég kell legyen valamire. De mi legyen ez a valami? Miközben a metrón 13 oldalról próbálták az utolsó szuszt is kinyomni belőlem jutott eszembe a bögrés mákos. Az 500,-Ft még sok is volt.. mert elég volt egy csomag darált mákot venni - a többi hozzávaló már otthon várt. 

Egy újabb ecccerű ;-) de nacccerű!!! ;-)

Hozzávalók:

2 tojás
2 bögre porcukor
2 bögre liszt
2 kanál olaj
2 kiskanál sütőpor
2 bögre tej
2 bögre darált mák
2 csipet só

Keverd össze a tojásokat a cukorral, majd keverd hozzá az összes többi hozzávalót is. Vajjal kikent tepsibe, muffin formába, egyéb formába öntve süsd úgy 25-30 percen át.

KcZ


All rights reserved (c) 2013

2013. augusztus 22., csütörtök

BOUNTY KRÉM - AZ ÉDES BŰNBEESÉS

Boooooocsááánattt.. de ez akkor is kalóriadús, ha xilittel vagy nádcukorral csinálod, mert vaj és tejszín is van benne. Vagyis szorri, szorri, de ez most egy édes bűnbeesés volt részemről. :-)

Mivel igen szorgalmas, de egyben lusta is vagyok, azt is be kell vallanom, hogy a csokis krém részt Doktorötker segítségével készítettem el. Remélem ezt azért majd megbocsátod nekem, ha megkóstolod a végeredményt. ;-)

A kókusz krém részéhez szükséged lesz kb. 2,5 dl tejszínre, amiben felmelegítesz 8 dkg vajat és 6 dkg cukrot, egy kis vanília aromával. Ehhez hozzákevered a kókusz reszeléket, és hagyod a keveréket kihűlni.

A csokit és kókuszt egymásra rétegezed, esetleg megszórod pirított mandulával, és már kanalazhatod is. :-)


All rights reserved (c) 2013

2013. augusztus 10., szombat

KÓKUSZOS, MOGYORÓS CSIRKE + MANGÓS TÁPIÓKAPUDING

A főétel: KÓKUSZOS, MOGYORÓS CSIRKE


All rights reserved (c) 2013

A rizst szeretem úgy megfőzni, hogy a felforrt vízbe teszek marhahúsleves kockát és egy kis vegetát is. Mire megfő, illetve megpárolódik, addigra az ízeket is magába szívja a rizs.

Vettem egy tál - kicsit kevesebb mint egy kilós - filézett csirkecombot. Apró darabokra vágtam, és egy tálba tettem, amit felöntöttem teriaki szósszal. A húsdarabokat jól megforgattam a szószban, és egy órára betettem a hűtőbe.

Közben előkészítettem a fokhagymát, vékony szeletekre vágtam. Az ázsiai citromfüvet felvagdostam, a tört mogyorót megpirítottam. Forró olívaolajon először a fokhagymát sütöttem át, majd ráöntöttem a húst a teriaki szósszal. Miután a hús láthatóan kifehéredett, a levéhez hozzáadtam a citromfüvet. Fűszereztem chilivel, kevés kurkumával, curryvel, vegetával, sóval és adtam még hozzá egy kis fokhagyma port, mert nem találtam az ízkavalkádban elegendőnek a felvagdosott fokhagymát. Miután így is rottyant egyet a keverék, hozzáadtam a 450 grammos kiszerelésben kapható vastag csírát. Egy keverés után pedig az egészet felöntöttem 4 dl kókusztejjel. Ezekután már csak rotyognia kellett az illatozó finomságnak. :-) 

Merd a kókuszos csirkét a tányérra rakott rizs közepébe, és az egészet pirított mogyoróval szórd meg.. garantáltan felejthetetlen élmény lesz. :-)

A desszert: MANGÓS TÁPIÓKAPUDING


All rights reserved (c) 2013

A Vámház körút Ázsia boltjában vettem 500 gr-os kiszerelésben kapható tápiókagyöngyöt. A kisebb szeműeket. A gyögyök felét egy tálban vízbe áztattam, és hagytam fél órát állni őket. Miután jól megszívták magukat tejet forraltam.. majdnem egy liter tejet. A tejbe tettem 3-4 kanál porcukrot. Miután a tej elkezdett forrni, beletettem a tápiókát, és kevergetés mellett vártam azt, hogy sűrűsödjön a desszert. A főzés előtt előkészítettem már egy keveréket, amiben volt két tojássárgája, 5-6 kanál porcukor, és két szál vaníliarúd kikapart bele. Ezt a keveréket összekevertem a már sűrűsödő tápiókába. Hagytam rotyogni a keveréket. A két tojás fehér részét is felvertem, és összeforgattam a pudingommal, illetve egy mangó konzerv levét is belekevertem. 

Hatalmas adag lett belőle..:-), vagyis te nyugodtan vedd minden összetevőnek a felét. 

Szintén itt az Ázsia boltban lehetett kapni a konzerves mangót. Ebből is vettem két dobozzal. A mangót kis kockákra vágtam, és a tálalásnál rétegeztem.

Jó étvágyat a finomságokhoz! 
Én teljes mámorban voltam az ebéd közben és utána is!

;-)

-KcZ-

2013. augusztus 7., szerda

GOMBÁS ÉS PARADICSOMOS BRUSCHETTA KRÉM

Olyan nagy a meleg, hogy képtelen voltam hazafelé kitérőt tenni egy kifőzdébe és valami könnyű ételt vásárolni, de attól a gondolattól is borzongtam, hogy bekapcsoljam a gáztűzhelyet a konyhában.. pedig a hűtőm üres, és éhes voltam amikor hazaértem. A plafon a hőségben izzad, a falak olvadoznak, és én a lakásba lépés után azonnal a hűtőbe bújtam. Miközben ott hűsöltem megláttam ezeket a képleteket:

Gomba + sajtkrém + petrezselyem + vegeta + bors + só + kakukkfű + fél fej vöröshagyma
összeturmixolva;

Paradicsom + bazsalikom + egy kevés vaj + parmezán sajt + vegeta + só + bors 
+ fokhagyma + fél fej vöröhagyma 
összeturmixolva.

Vettem egy frissítő hideg zuhanyt, amíg a magos baguette-t megpirítottam. Ezt az illatozó ropogós finomságot egy kis olívaolajjal meglocsoltam, rákentem a krémeket.. készítettem egy hatalmas limonádét, éééésss.. a besötétített szobában végre leültem, és élveztem a nyugit..

Túl hamar elfogyott ez a tál. :-)


All rights reserved (c) 2013

2013. augusztus 3., szombat

FRANCIA ÉS SÁRGABARACKOS.. + PÁR SOR

Van az úgy ilyenkor nyáron, hogy a hétvége még a kánikulában is itthon telik.. az itthon pedig a főváros aszfalt ízű közepe. Itt a 42 fok majdnem 50, amiben legfeljebb az újonnan ültetett bazsalikom és citfomfű érzi jól magát. A kicsikék olyanok mint a napraforgó. Fél centis fejükkel mindig a nap után mennek, mégha ezért komoly törzskörzésre is kényszerülnek.   

Az utóbbi idők sajnos nem hoztak pozitív változást az életemben. Egy ideje munkát kerestem, és a tartalékaim csökkenésével kénytelen voltam egy olyan ajánlatot elfogadni, ahol nagyjából nap mint nap újra és újra megfulladok. Azt hiszem az egyszeri halál is elég, de hogy ezt a fuldoklást minden nap újra és újra megéljem, az már sok. Fáradt is vagyok, szomorú is vagyok, közben pedig hajnalban és éjszaka új melót keresgélek. Próbálom magamban tartani az erőt, és remélni, hogy ez az állapot tényleg csak rövid és ideiglenes. Reménykedem abban, hogy egyszer majd bestseller-t írhatok arról, amiket az utóbbi időben meg kellett élnem.

Persze a "nagyok" és "sokat tapasztaltak" ilyen helyzetekben azt a tanácsot adják, hogy nevess az egészen, és hogy semmi nem tart örökké, még ez a kaka helyzet sem.. hogy "engedd el" és hogy "bízd magad az életre".. én mégis szívesen megnézném azt a "nagyot", aki a világtól elzárva egész napokat egy 2 m2-es sötét bányában töltve, majd hazatérve mennyit tudna nevetni és hogy pár hét elteltével mennyi suggárral tudná még a körülötte lévőket beteríteni és feltölteni.

Persze ez a helyzet nem maradhat így, és dolgozom is a szökési tervemen. A megoldást még nem tudom, de kutatok és keresek. :-)

Bevallom fáradt vagyok mostanság, így nemigen tudtam új receptet felkutatni. De olvastam a minap az interneten egy sárgabarackos clafoutis receptet, hát ma úgy döntöttem, hogy megvigasztalom magam, és elkészítem ezt a finomságot.

Tipikus.. tipppikus.. tipikus.. A receptet sajnos nem tudtam követni, mert elromlott a mérlegem.. vagy csak az eleme lehelte ki a lelkét? Nem tudom, de nem akart beindulni.. Vagyis a recept hozzávalóit csak úgy összeöntögettem.. :-) 

Elszámoltam 10-ig, bakapcsoltam a Chéri Spa rádiót, és hagytam magam meditatív állapotba kerülni.. fél óra múlva már illatozott a lakás! :-)

Ha szeretnéd te is elkészíteni ezt a finomságot, akkor kattints ide, ez egy korábbi clafoutis receptem. A meggyet természetesen cseréld mandulára és sárgabarackra:

http://kockaczukor.blogspot.hu/2013/04/clafoutis.html

És a mai finomság:


All rights reserved (c) 2013

Nyamm! ;-)

-KcZ-