2013. június 27., csütörtök

CHIPS MÁSHOGY

A tévében láttam.. és annyira lelkes lettem az egyszerűségétől, hogy muszáj volt nekem is elkészíteni. 

Végy egy réteslapot, vajazd át. Tégy rá egy másik lapot, újra vajazd meg. Szórj rá szárított fokhagymát és szezámmagot. Vágd kockákra a rétes tésztát, és tedd előmelegített sütőbe, szilikonlapra. Ne menj messze a tésztától, mert pár perc alatt kész van.

Javaslat: mivel a rétes tészta sülés után nagyon törékeny, akkora kockákat vagy háromszögeket vágj, amit egészben szájba lehet venni. ;-)


All rights reserved (c) 2013

-KcZ-

2013. június 22., szombat

MÁLNÁS SÜTI - KÉT FORMÁBAN ;-)

Vége az eper szezonnak. Kénytelen vagyok helyette hideg dinnyét és cseresznyét, meggyet enni szinte minden nap. ;-)

Nem tudom mi az oka annak, hogy a málna ennyire drága a zöldségeseknél, de sokadik alkalommal ezek mellett a szám után rimánkodó kis huncutságok mellett sem tudtam elmenni. Néztem őket, ők pedig engem, és tudtam, ők engem, én pedig őket szeretném.. lamúr, láv, vágyakozás.. ;-)

Azt hiszem elégedettek voltak ők is azzal a rövidke élettel amit szántam nekik: 


All rights reserved (c) 2013

Hozzávalók:

A tésztához:

175 gr teljes kiőrlésű liszt
1 k sütőpor
140 gr barna cukor
50 gr kókuszreszelék
140 gr vaj
1 tk vanília aroma
2 tojás
4 ek tej
140 gr málna

A mázhoz:

200 gr xilit
85 gr vaj
60-70 gr málna


All rights reserved (c) 2013

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt. A szilikonos muffin formát kicsit vajazd ki. Az összes hozzávalót keverd össze egy tálban, kivéve a málnát. A málna szemeket a végén keverd a masszához. Nem baj, ha összetörik, így is - úgy is érezhető lesz a tésztában az íze. A tésztát kanállal adagold a muffin forma mélyedéseibe. (Én a maradékot beletettem egy kenyér forma aljába, így két formájú sütit kaptam. Amit a fenti képen láttok, és amit itt lentebb.) 

A xilitet, a vajat és összetört málnát együtt melegítsd fel, majd hagyd lehűlni, sőt hagyd állni a hűtőben is. Öntsd le vele a tésztát (olyan felületen ami aztán letörölhető, mert a máz lecsurog majd róla). A máz a tészta tetején megdermed majd. (Azt is megteheted, hogy ezt a mázat vajkrémmel is összekevered, és akkor keményebb krémet kapsz, amit rákenhetsz a sütire anélkül, hogy az lecsöpögne róla.)


All rights reserved (c) 2013

Jó étvágyat hozzá! Az édes szájúak imádni fogják, de aki nem eszik túl sok édességet, az is megnyalja majd utána mind a tíz ujját! ;-)


All rights reserved (c) 2013

-KcZ-

2013. június 19., szerda

KOCKACzUKOR FŐZŐSULIBAN - A WOK

Az úgy volt.. hogy ismét volt valahogy.. ;-) Pontosabban: még a Balcsin voltam, amikor megcsörgetett Eszter, hogy elmennék-e vele főzőcskézni még aznap este. Éppen pakoltam, és készültem visszamenni Budapestre, vagyis a válaszom csak az lehett, hogy juhééé! 


Kilencen jöttünk össze a főzősuliban (http://www.chefparade.hu/fooldal), hogy thai és maláj wok ételeket készítsünk. Az első dolog ami meghökkentett, hogy a hozzávalókból nagyon sok félét használtunk, ugyanakkor egy-egy hozzávaló mini mennyiségű volt: egy kisujjnyi gyömbér, egy falatnyi répa, két kis fej gomba.. Nekem először az járt a fejemben, hogy vajon legalább így kettesével elég lesz-e egy normál étkezésre ennyicske mindenből. A végén persze kiderült, hogy a három féle ételből egy-egy adagot enni nem kis teljesítmény. Én már a második adag után feladtam, és a harmadik fogást azonnal elcsomagoltam. 

Nagyokat nevettünk magunkon, amikor a hámozó késsel vagdostuk a zöldséget vagy húst, de hamar fel lettünk világosítva, és most már elmondhatjuk, hogy nagykorúvá váltunk ebből a szempontból is..:-)

Nagyon klassz recepteket kaptunk, és nagyon finom ételeket készítettünk. A receptek ismertetése előtt azért azt el kell mondanom, hogy a hozzávalók beszerzése egy átlag közértben nem fog menni. Javasolom a Vásárcsarnok melletti  - vagy bármely a városban megtalálható - Ázsia bolt meglátogatását.

Az alábbi képen a THAI VEGYES KÓKUSZLEVEST látjátok. Nagyon érdekes volt a kókusszal húst, csírát, tésztát enni.. hiszen én eddig csak édesen fogyasztottam a kókuszt. De érdemes elkészíteni, kellemes ízélmény.

Eredet: Thaiföld

Főzési idő: 15-20 perc

Hozzávalók 4 fő részére:

10 dkg bambuszrügy
2-3 répa
egy közepes póréhagyma
vastag kínai tészta előfőzve
20-30 dkg szűzpecsenye
0,5 l húsleves alaplé
0,5 l kókusztej
kevés cukor
1-2 ek sötét szójaszósz
1 ek chili pasta
2 ek olaj
2 lime
  
Elkészítés:

A pórét karikákra, a húst, a répát és bambuszt vékony és kicsi csíkokra vágjuk. Az olajat a wokban felforrósítjuk, és a chili pastát belerakjuk. Majd a húst, a répát és a hagymát tesszük hozzá. 1-2 percig nagy lángon pirítjuk. Hozzáadjuk a szóját. Felöntjük az alaplével, majd a kókusztejjel, és jól összefőzzük  kb. 5-10 perc alatt. A bambuszt elég a vége felé hozzáadni. A főzés vége fele adjuk hozzá az előfőzött tésztát. Kevés cukorral, sóval ízesítjük, majd tálalás előtt még lime levet facsarunk bele.


Ez a szépség a MARHAHÚS-WOK VEGYES ZÖLDSÉGGEL ÉS BAZSALIKOMMAL és A VEGYES PIRÍTOTT RIZS. 


De az én kedvencem a PAD THAI, vagyis én most ennek a receptjét osztom meg veletek. :-) Mennyei manna, én bármikor képes vagyok ezt megenni. Különleges keveréke a sok íznek, laktató, izgalmas.

Eredet: Thaiföld

Elkészítési idő: 15 perc előkészítés + 5 perc sütés wokban

Hozzávalók 4 fő részére:

ízlés szerint chili pasta
15-20 dkg előfőzött tészta kihűlve
fél csokor újhagyma
fél szár póréhagyma
5-10 dkg tisztára mosott szójababcsíra
2-3 ek napraforgó olaj
1-2 evőkanál világos szójaszósz
1-2 ek halszósz
2 gerezd fokhagyma
fél deka cukor
10-15 dkg garnélarák vagy darált csirke vagy darált sertéshús
1 tojás
1 citrom vagy zöldcitrom
5 dkg pirított földimogyoró apróra zúzva
pad thai szósz - vagy édes chili szósz és osztriga szósz keveréke

Elkészítés:

A tésztát megfőzzük és félre rakjuk. A mogyorót megpirítjuk, mozsárban összetörjük és félrerakjuk. Minden egyéb hozzávalót a tűzhely mellé kis tálakban előkészítünk, hogy kéznél legyenek azonnal amikor elkezdünk wokozni. A felforrósított wokban olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a chili alapot, az aprított fokhagymát, a hagyma keverék felét. További fél perc után hozzáadjuk a garnélarákot, majd a halszószt és a szójaszószt is. Mikor a rákok kezdenek átpirulni, és a wok újra sistereg, akkor ráöntjük a tojást. Jól összekeverjük és fél percig sütjük. Ekkor adjuk hozzá a tésztát, összesütjük. A legvégén, az utolsó fél percben a babcsírát, és a hagyma másik felét adjuk hozzá. Az utolsó alapos keverés után le is kapcsolhatjuk a tüzet, és ekkor felöntjük a tésztát a pad thai szósszal. Durvára tört mogyoróval , és facsart lime lével tálaljuk. Frissen jó!


A főző suli elrendezése, berendezése klassz volt, az árban volt egy ital is, borozgattunk, nevettünk, figyeltünk, értetlenkedtünk, de Laci, a főzőiskola  kitalálója türelmesen felelt minden kérdésünkre. Ami nagyon hiányzott, az az ételek elfogyasztására szánt idő, hogy komótosan elcsámcsoghassak mindenen.. persze ez azzal járt volna, hogy késő éjszakáig is ott vagyunk. Nekem ez nem okozott volna gondot.. szépen lassan élvezni a remek ételeket! :-) 


-KcZ-


2013. június 18., kedd

EGY LUSTA NAP BALATONSZÁRSZÓN

Képes beszámoló egy lusta, kánikulai napról a Balcsinál. ;-)

Reggeli


All rights reserved (c) 2013

Ebéd


All rights reserved (c) 2013


All rights reserved (c) 2013

Strand


All rights reserved (c) 2013

Uzsi


All rights reserved (c) 2013

A vacsi már nem ment.. ;-)

2013. június 13., csütörtök

BARACKOS LEPÉNY

Kezdem megtanulni, hogy az életben a változásokat, a történéseket és találkozásokat türelmesen ki kell várni. Sajnos ez a türelmes várakozás a konyhában mostanában nem jellemző rám. Gyorsan szeretném a finomat. Vagyis egy óránál tovább most sem voltam hajlandó a konyhában ácsingózni.. az egy órában pedig az elpakolás és mosogatás is benne volt. (Kösz a kérdést.. de sajnos nem, még mindig nincs mosogatógépem.. :-( )


All rights reserved (c) 2013

Hozzávalók:

leveles tészta
cukrozott barack konzerv
vaj


All rights reserved (c) 2013

Nyújtsd ki a rétestésztát és széles bögrével formálj benne köröket. Erre tény rá vajat, és a felvagdosott barackot pakold rá. A cukrozott lével még kend meg a tetejét. A közepét díszítheted meggyel vagy cseresznyével. Batyut is készíthetsz belőle, ha a tészta egyik felét a megpakolt részre ráfordítod:


All rights reserved (c) 2013

Lassú tűzön süsd, hogy az alja ne égjen oda.


All rights reserved (c) 2013

Jó étvágyat! ;-)


All rights reserved (c) 2013

2013. június 9., vasárnap

KÓKUSZTEJES EPERTURMIX

Ilyet is csináltam tegnap (eperből, xilitből és kókusztejből). 

Lehűtöttem. 

Majd szívószállal szürcsölgettem. ;-)


All rights reserved (c) 2013

2013. június 8., szombat

CSICSERIBORSÓS, KUSZKUSZOS CSIRKE

Az egyik gasztro magazinban találtam ezt a receptet, de ahogy az már lenni szokott, én azon alakítottam kicsit, és lett belőle valami új, valami számomra még ízesebb. :-) Még soha nem készítettem kuszkuszt ezelőtt. Igazán szólhatott volna valaki, hogy ezt 5 perc alatt el lehet készíteni, és finom, klassz, sőt az állaga is isteni. Semmiképpen ne hagyd ki ezt a finomságot, imádni fogod! 


All rights reserved (c) 2013
Dekoráció: www.butlers.hu

Hozzávalók:

olívaolaj
3 kis fej koktélparadicsom
2 szelet füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1 fél citrom leve
200-600 gr csirkemell
1 kk őrölt gyömbér
egy késhegynyi chilli
1 kis üveg csicseriborsó (dm-ben lehet kapni lébe rakottat)
1,5-2 bögre kuszkusz
2 db tyúkhúsleves kocka
1 késhegynyi koriander
só, bors

Két bögrényi vizet feltettem forralni egy magas serpenyőben. Ebbe beletettem a két leveskockát, és amikor a víz már forrt, elzártam a gázt, belekevertem a kuszkuszt, rátettem a fedőt, és hagytam állni.

Közben a felkockázott hagymát, az apróra kockázott paradicsomot, a nagyon kicsi kockákra vágott szalonnát olívaolajon elkezdtem párolni. Amikor már illatozott a keverék, beletettem a kockákra vágott csirkemellet. Miután a csirkehusi már fehér volt, meghintettem a kevés chilivel, a gyömbérrel, a borssal, a sóval, és a kevés korianderrel. Hagytam az ízeket összefőni, összesülni.

A megduzzadt ízes kuszkuszt egy kis olajon még megpirítottam.

Ezután a csirkét és kuszkuszt összekevertem, majd hozzá adtam a csicseriborsót.

Meglocsoltam a citromlével, majd egy újabb keverés következett.

Jó étvágyat hozzá! Ki ne hagyd! Készítsd el már holnap! ,-)

-KcZ-

2013. június 4., kedd

BACONBE TEKERT SPÁRGA

Tisztítsd meg a spárgát, tekerd baconbe, és tepsire rakva dobd a sütőbe, amíg a bacon és a spárga megpirul. Ennyi! 
;-)


All rights reserved (c) 2013

Olvastatok már ilyen rövid receptet?! Az íze isteni. Természetesen készíthetsz hozzá süt krumplit, vagy valami finom szószt.. Én olyan éhes voltam, hogy így, ahogy van, egyszerűen, de nagyszerűen felfaltam!
 ;-)


All rights reserved (c) 2013

-KcZ-

2013. június 3., hétfő

EGYSZERŰEN CSAK: A SPÁRGA


All rights reserved (c) 2013

"Spárga, igen kiűzi a vizelletet. Ha ennek gyökerét a fájó fogra teszik, megállíttya a fájdalmat. Sőt ha megszárazttyák, porrá törik, és azt a port a fognak üregében teszik, fájdalom nélkűl, mind gyökeresttűl kivonnya. Ha borba meg főzik, és megisszák, megronttya az ember veséjében a követ. Aki olajjal elegyített megtört spárgával megkeni magát, azt a méhek meg nem csípik." (Lippai János: Posoni kert - 1666.)

No mit gondoltok.. milyen étel következik legközelebb? ;-)

-KcZ-

2013. június 1., szombat

CSIRKÉS PAELLA

Viki átugrott hozzám ma, hogy csináljunk valami közös progit. Természetesen a közös programozás egyik része a főzőcske kellett legyen, hiszen nem maradhattunk éhen mielőtt elindulunk. Bár a mai nappal, vagyis június 1-jével eljött a nyár - elméletben - de - a gyakorlatban - a hűvös, borús és esős idő miatt egyáltalán nem bántuk, hogy a négy fal között teszünk-veszünk. Paellát készítettünk, de nem a tenger gyümölcseivel, hanem csirkével. Ketten hamar kész lettünk, és egy pohár bor mellett kellemes kis ebédet varázsoltunk magunknak.


All rights reserved (c) 2013
Hozzávalók:

3 filézett csirkemell
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 kisebb csomag újhagyma
2 ek. olívaolaj
bors
1 db paradicsom
petrezselyem zöld
2 nagy piros kaliforniai paprika
20 dkg zöldborsó
2 citrom (4-6 cikkre vágva)
2 ek. citromlé
egy késhegynyi sáfrány
1 l zöldségleves (2 leveskocka)
30-40 dkg rizs

Elkészítés:

A csirkemellet apró darabokra vágjuk, és olajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd kiszedjük a serpenyőből, és melegen tartjuk.

Közben a rizst elkezdjük főzni. A lébe belerakjuk a két leveskockát.

A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát felkockázzuk. A paprikákat szintén, az újhagymát pedig felkarikázzuk. A hús után visszamaradt olajban a vöröshagymát üvegesre pároljuk. Jöhet hozzá a fokhagyma, a paprika, valamint az újhagyma, és így sütjük tovább.

Sáfránnyal és petrezselyemzölddel ízesítjük.

A rizsléből pár evőkanállal merjünk át a zöldségekhez, vagy ha itt nincs elég lé, egy kis hozzáadott vízzel forraljuk fel őket.

Ezután adjuk hozzá a csirkemell kockákat, és fedő alatt, közepes hőfokon 20 percig főzzük.

Hozzáadjuk a zöldborsót, a kockázott paradicsomot, a rizst valamint a citromcikkeket, és további 10 percig fedő alatt pároljuk.

Csuuuudafiiinom lett! Igazi nyári frissességet kölcsönzött neki a citrom!

Jó étvágyat!

-KcZ-