2013. március 27., szerda

OLÍVAPÁSTÉTOMOS UZSONNA

Minden reggel elsétálok az illatos pékségek előtt, és amikor nem tudok ellenállni, 300-400,-Ft-okért meg is vásárolom az apró finomságokat. De miért költeni, ha otthon ugyanennyi pénzért tripla annyi finomság készíthető? Tegnap rétes tésztát vettem, és virslit. A hűtőben ott volt az ajándékba kapott olívabogyó pástétom. A tésztát megkentem ezzel a pástétommal, a virslit beletekertem, és megsütöttem. Ropogós, ízes, laktató lett. Természetesen nem csak virslit lehet beletekerni a tésztába, a töltelék mindenkinek a fantáziájára van bízva. Egyszer szerintem kipróbálom a sajtos, aszalt paradicsomos, bazsalikomos változatot is.:-)

Jó étvágyat a saját készítésű péksütikhez!

:)

-KcZ- 


All rights reserved (c) 2013

2013. március 25., hétfő

HABCSÓKTORTA SÜLT MEGGYEL

Ne nézz rá, ha nem ehetsz cukrot..;-), vagy szeresd úgy a fotózást, hogy csak azért készíted el ezt az édességet, hogy meglőhesd ezt a guszta kis Shrek-ket. :-) Én a bolondok táborába tartozom, és tényleg csak azért sütöttem meg, mert kíváncsi voltam, hogy meg tudom-e csinálni, illetve hogy lefotózhassam ezt az újabb made by me-t.

Nem az alakjukat féltők desszertje.. én is csak egy darabkáját törtem le, hogy megkóstoljam. A kiscsajok szülinapi partyjai és a vattacukor jutottak eszembe az ízéről.. :-)


All rights reserved (c) 2013


Amire szükséged lesz hozzá:

6 tojás fehérje
2 ek étkezési keményítő
2 ek ecet
1 csipet só
1 tk vanília aroma 
40 dkg porcukor
1 üveg magozott meggy

Elkészítés:

A fehérjékbe tegyünk bele egy csipet sót. A porcukrot keverjük össze a keményítővel. Kezdjük el verni a tojás fehérjét gépi habverővel. Amikor már megemelkedett, adjuk hozzá az ecetet, és 2-4 kanalanként a keményítős porcukrot.

A habot addig verjük, amíg a massza ragacsos és tömör nem lesz. 

Ezek után a szilikonos sütőpapírra, vagy szilikonos lapra halmozzuk rá a habcsókot kör alakúra. A közepére formázzunk egy mélyebb lyukat, amibe majd a meggyet tesszük. Miután az előmelegített sütőbe a habcsók úgy 10-15 percet sült, tegyük a lyukba a meggyet, és dugjuk vissza sülni az édességet. Amikor már szép barna a habcsók ruhája, ki is vehetjük hűlni! :)

2013. március 24., vasárnap

A TAVASZRA VÁRVA

Mindegy milyen hosszú a tél, így is, úgy is a tavasz fogja követi! ;-)

-KcZ-


All rights reserved (c) 2013

2013. március 19., kedd

LEMON CURD.. AZ ÁÁÁÁÁDEFINOOOM

Ááááá, de finom, de finom, de finom.. el sem hiszem, hogy én készítettem.. AttttyaÚrIsten.. és tényleg én készítettem.. Észrevettétek, hogy már a mosogatás miatt sem panaszkodom? :-) Ez nem jelenti ám azt, hogy ne várnám továbbra is a felajánlásokat arra a mosogatógépre..;-)


All rights reserved (c) 2013


Az van, hogy komolyabb édességet már csak azért is félek készíteni, mert annak ellenállni, és mértéket tartani nem egy egyszerű dolog. Nem jellemző rám sem a hajnali futás, sem az ebéd utáni edzés, de még squash-olni sem járok túl gyakran..;-) Ennél fogva nem ehetek meg bármit és bármennyit. 

Most mégis egy nassolós dolgot készítek, mégpedig egy olyan citromkrémet, amit az angolok rendszeresen fogyasztanak, és amit kenhetsz vagy rakhatsz túró kockára, browniera, kalácsra, tejberizsre, palacsintára, muffinra, egy egyszerű tea kekszre, és ami úgy két héten át tárolható hűtőben. Vagyis kifejezetten jó arra, hogy két kanálnyi citromkrém elfogyasztása után lezárd az üveg tetejét, és visszatedd azt a helyére. Váratlan látogatás esetén pedig csak a kekszet kell elővedd és ezzel a finomsággal tálalhatod is. Tutti sikere lesz! :-)

Hozzávalók:

10 dkg vaj
25 dkg nádcukor
5 db tojás
3 citrom leve
1 kk étkezési keményítő

Elkészítés:

A citromok héját lereszeljük, belefacsarjuk mindnek a levét, hozzáadjuk a cukrot és a vajat, és gőz fölött ezt a masszát addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ha ez kész, akkor félre tesszük hűlni. Ha kihűlt, beleütjük a tojásokat, beletesszük az étkezési keményítőt és kézi habverővel az egészet jól összekeverjük. Kis láng felett úgy 10 percen át kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Töltsd a krémet üvegcsékbe és tárold a hűtőben!

:)


All rights reserved (c) 2013


2013. március 16., szombat

LENCSÉS SPENÓTLEVES

Szerettem volna a három napos hosszú hétvégére elutazni, de a március 14. és 15-ei havazások és hófúvások miatt nem tudtunk elindulni. Itt ragadtam Budapesten. Az első reakcióm a lekonyuló szám volt, de aztán úgy döntöttem pozitívan állok a dologhoz. Két perc alatt átszerveztem a hétvégét. :) Többek között főzőcskéztem, és egy új receptet próbáltam ki.  

Ismét két olyan hozzávalót használtam együtt, amik első hallásra nehezen összeegyeztethetőek. Mégis elkészítettem, és ízlett is nagyon! Ígértem egy tortát is nektek.. de megijedtem a kalória tartalmától, így azt a receptet majd akkor készítem el, ha másokat is megkínálhatok majd belőle.

A lencsés spenótleves hozzávalói:

olívaolaj
pár szelet bacon szalonna
1 nagy vöröshagyma 
2 db répa
150 gr lencse
húsleveskocka
spenót
tejszín

Elkészítés:

Reggel elmentem pár dolgot megvásárolni a belvárosban. Ez időre a lencsét beáztattam, és amíg a zöldségeket tisztítottam és aprítottam, addig ez a lencse főtt. A kockára vágott hagymát és a répa karikákat az olívaolajon előpároltam, majd hozzátettem a lencsét. Felöntöttem az egészet másfél liter vízzel, és beledobtam a két húsleveskockát. Amikor már forrt a lé, beletettem az egy zacskó spenótot is, és hagytam az egészet összerottyanni. (Az eredeti recept szerint bébispenótot kellett volna használnom.. Bébispenót.. azt sem tudtam milyen a spenót bébi változata.. és nem értettem miért fontos éppen bébivel dolgozni. A közértben egyáltalán nem volt fagyasztott spenót levél, így megvettem a már jól megszokott spenót kockát, amit csak kiolvasztanom kellett. A leves elkészítése közben kiderült, hogy ez is tökéletes, hiszen minden belevalót le kell turmixolni a végén. Még most sem értem miért kellett volna akkor pont a bébispenót..) Sóval, vegetával picit ízesítettem, és beleöntöttem a főzőtejszínt is. 

Külön serpenyőben pirítottam kockákra vágott bacon szalonnát, és egy kevés - szintén kockára vágott - házi, füstöl szalámit az ízek miatt. Ennek egy részét eltettem a leves tetejére, a másik részét viszont beleöntöttem a levesbe.

Az egész levest a benne úszkáló finomságokkal összeturmixoltam.

Vajas pirítóssal tálaltam!

:)

-KcZ-  


All rights reserved (c) 2013

2013. március 9., szombat

TÁRKONYOS TÚRÓVAL TÖLTÖTT SÜLT PAPRIKA

A fehérje diéták második szakaszához is ajánlott az alábbi egyszerű, de nagyszerű sült paprika. Szerintem nem is nagyon kell ehhez receptet adnom, mindenki fantáziájára van bízva, hogy a sovány túrót mivel fűszerezi. Természetesen leírom azért, hogy én hogyan csináltam. :)


All rights reserved (c) 2013

A túrót sóval, borssal, tárkonnyal, chilivel és egy kis joghurttal kevertem, és tettem ehhez a masszához újhagyma karikákat is. Majd a kicsumázott paprikákat ezzel megtöltöttem, és a avajjal kikent tepsibe sorakoztattam őket. Zsupsz be a sütőbe vele. Körülbebül 15 perc után mindegyiket megszórtam reszelt sajttal, és még egy 10 percere visszatettem a sütőbe. Ugye milyen egyszerű és gyors, mégis finom és mutatós étel?

Jó étvágyat!

-KcZ-  



All rights reserved (c) 2013


2013. március 5., kedd

HÁZI MÁKOS ÉS KÓKUSZOS JOGHURT


All rights reserved (c) 2013

Először Toscana-ban ettem kókuszos joghurtot. Minden kint töltött napra vettem belőle egyet, egyszerűen imádtam. Azóta várom, hogy végre itthon is lehessen kapni, de sajnos a kókusz itthon keverve van ananásszal vagy más gyümölcsös ízzel.. Vagyis itt az egyik ok, amiért ma magam készítettem ezt el.

A kókuszos joghurtom sovány joghurtból, kókusz tejporból, kókusz reszelékből és egy kevés xcilitből készült. Az arányok rád vannak bízva, attól függően hány adagot akarsz készíteni.


All rights reserved (c) 2013


All rights reserved (c) 2013

A másik ok, hogy a gyümölcsös joghurtokban gyakran ugyanannyi zsír és cukor van, mint egy szelet csokoládéban, vagyis egyáltalán nem jó minden nap  - akár többször is - a boltokban kapható gyümölcsös joghurtot enni. Mivel még nincs itt a friss piros gyümölcsök ideje, emiatt nem tudtam még turmixot készíteni belőlük. Hál' Istennek ma már lehet kapni olyan lekvárokat, amibe nem tesznek plusz cukrot, vagyis csak a gyümölcshús az összetevője. A szüleim elraktak nekem olyan szilva lekvárt, amit cukor nélkül sütöttek ki nekem.. de sajnos abból már nem maradt így a tél végére..;-) Emiatt vásárolhattam most én is egy üveggel.

Vegyél cukor mentes szilva és sárgabarack lekvárt, ebből tégy egy réteget a tálkád aljára. A sovány joghurtot keverd össze a darált mákkal, és ezt rétegezd a lekvárra. Tedd egy kis időre a hűtőbe, majd fogyasztásnál keverd jól össze a rétegeket!


All rights reserved (c) 2013

Azoknak akiknek nem számít a kalória, javasolom a brownie-t kókuszos joghurttal megöntözve. Jajj, de finoooom.. volt.. ;-)

-KcZ-


All rights reserved (c) 2013

2013. március 3., vasárnap

BISTEEYA, A MAROKKÓI LEPÉNY

Az egyik este a Paprika tévén láttam meg ezt az ételt. Olyan különleges látványt nyújtott ahogy a séf réteslapokba bugyolálta az ételt, hogy azonnal tudtam, ezt a mutatványt nekem is meg kell csinálni. Másnap meg is kerestem neten a receptet. Természetesen mi európaiak egy lájtos, leegyszerűsített, a gyomrunk által feldolgozható változatát esszük ennek a lepénynek. 


All rights reserved (c) 2013

Két körben szereztem be a hozzávalókat, de sajnos a főzőcske közben rá kellett jönnöm, hogy egy nagyon fontos fűszerem nincs otthon. Ez a a fahéj volt. Így én fogtam két kocka főzőcsokit, és ezzel ízesítettem az ételemet. Nem tudom honnan vettem, hogy ez helyettesítheti a fahéjt, de a kész étel isteni lett, vagyis nem tettem őrültséget ezzel a lépéssel. Az eredeti receptekben fürj hússal készítik a lepényt, de én ehelyett csirkemellet vásároltam. 


All rights reserved (c) 2013

Hozzávalók:

0,7 kg csirkemell
2-3 közepes vagy 1 nagy hagyma
4 dkg vaj + vaj a lepény tetejének megkenéséhez
1 kk őrölt gyömbér 
1 kk őrölt fahéj (vagy 2 kocka főzőcsokoládé)
só és bors
3 dl húsleveslé
3 tojás
fél citrom leve
5 dkg mandula
3 dkg cukor
1 csomag réteslap


All rights reserved (c) 2013


Egy serpenyőben 4 dkg vajon  pirítsd üvegesre a hagymát. Keverd hozzá az 1 kk őrölt gyömbért és 1 kk fahéjat. Ezután tedd bele a kis kockákra vágott csirkemellet, és pirítsd fehéredésig. Sózd, borsozd, majd öntsd rá a 3 dl húslevest, és főzd puhára a húst. Egy külön serpenyőben pirítsd meg a mandulát. Ezt a mandulát a cukorral én porrá daráltam, és ezt egy kis tálban félretettem. Miután a hús megpuhult, a húst szedd ki a léből, és a gázon maradt lébe öntsd bele a fél citrom levét, és keverd hozzá a 3 tojást. Ettől ez a lé  összeugrik. Ha túl leves és nem szószos a kinézete, tegyél bele még egy tojást. Ezután végy egy kerek tálat, amit 3 lapnyi rétessel bélelj ki. A lapokat tejfölös olajjal kend ki. Tedd rá egy rétegben a cukros mandulát, majd a húst, és végül a tojásos szószt. A rétes lappal bugyoláld be, majd ezt döntsd ki a formából és fordítsd rá újabb olajjal megkent réteslapra, majd ennek a bugyornak a tetejére újra rétegezz rá mandulát, húst és szószt. Ezt is bugyoláld be, majd fordítsd rá újabb tejföllel és olajjal megkent réteslapokra. Ezt a csodaszép nagy puszedlit kend be vajjal, majd tedd be az előmelegített sütőbe, és süsd addig, amíg a külső réteg aranybarna nem lesz. Porcukorral szórd meg tálalásnál.

Különleges íze lesz, mert az édes, a sós, a csípős és savanyú ízeket mind megtalálod majd benne.

Jó étvágyat! 

-KcZ-