2013. január 25., péntek

SEGÍÍÍÍTSÉG!!! + HÚSTŰ + EGY EGYSZERŰ DE NAGYSZERŰ

Azt hiszem valami baj van velem.. nagy baj van.. Úgy indult el bennem ez a KockacZukros blog írás.. hogy én majd a fotózás és írás szeretete által ráveszem magam a főzésre is.. Ehhez képest a külföldi utamról szjjuuuvenírként mit viszek haza?! Egy konyhai elektromos - általam - pesto készítő masinának nevezett valamit..!!!! Formás na.. megtetszett na.. az alakja na.. Segítség! Segítség! A világom éppen kifordul önmagából? :)))

No de térjünk a tárgyra. Újabb főzőcske! Hústűvel kellett dolgozni.. ami nem volt itthon, így muszáj volt felkerekednünk, és elmenni hústű hajkurászó körutunkra Tesóval.

Juhtúróval töltött bacon-be tekert csirkemell következik kérem alássan.. ;-)


All rights reserved (c) 2013

Hozzávalók 4 főre:

1 kg csirkemell
200 gr juhtúró
bacon szalonna
snidling vagy újhagyma
só, bors

Elkészítés:

A csirkemellet megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A juhtúrót összekeverjük a hagymával, ízesíthetjük fűszerekkel. A csirkemelleket középen kettévágjuk, hogy ki lehessen azt nyitni mint egy könyvet. A "két lap" közé kell betölteni a juhtúrót, majd ezt a "szendvicset" kell belegöngyölni a baconbe. Hústűvel vagy fogpiszkálóval meg kell őket tűzni, és már mehet is a sütőbe 40-50 percre.

-KcZ-


All rights reserved (c) 2013


All rights reserved (c) 2013




2013. január 22., kedd

BROKKOLIS, KESUDIÓS, MARHAHÚSOS

Ferihegy (vagy ha úgy jobban tetszik Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér), SkyCourt.. kapuk.. A Lufhansa-s járatokat sorra törölték, és az én járatomat sem írták még ki az A4-es kapunál, pedig már idő volt.. Se egy tájékoztatás, se ember a gate-nél.. és nekünk már az égben kellett volna lenni. Elkezdtek az emberek zizegni, éreztem, hogy nem csak én vagyok feszült.. Ahogy azonban átsiklott a fejemen az a kép, hogy én nem ölelhetem meg még ma a Hugimat.. azonnal széttéptem a fejemben kialakult negatív képet, és úgy döntöttem, hogy ez nem történhet meg, az nem történhet meg, hogy törlik a mi járatunkat is. Odasétáltam a kapuhoz lépő két légitársaságos csajhoz, és megkérdeztem, hogy mégis mi van? Három órás késés.. de nem törlik a járatot, mert a légitársaság volt olyan kedves, hogy a Párizsban elakadt gép helyett egy üres kisegítő gépet küld nekünk Berlinből, hogy az aztán minket elvigyen Baselbe. Nagy mosoly. :)

Kárpótlásul a csajok elkezdtek nekünk étkezési jegyeket osztani. Komoly 1.140,-Ft-ért a SkyCourt bármely éttermében vehettem valamit. Éhes voltam, egy szendvicset ettem volna.. de mint kiderült a SkyCourton ennyiért nem fogok szendvicset kapni.. Számomra ez teljesen felfoghatatlan volt.. futkároztam egyik helyről a másikra, de ennél olcsóbban csak 900,-Ft-os fél pogácsa méretű sajtos kenyér félét találtam. Szóval úgy esett, hogy megettem életem első 1.400,-Ft-os szecsáját.. Megnyugtatott a tudat, hogy ennek nagy részét a légitársaság állta. Ettől függetlenül még ma is hüledezek. 

Baselből a Fekete-erdő felé nem csak sötét volt, de esett is, és olyan köd vett körül minket, hogy harapni lehetett.. Számomra ez egyben felemelő látvány, és félelmetes is. Megérkeztem.:) A tél tényleg nagyon igazi, vagyis magas, tiszta hó, végtelen fenyőerdők és napsütés! 

Bár nem vagyok egy téli sport kedvelő ember, a látvány és friss levegő még engem is lenyűgöz. 

Az előző bejegyzésemben már írtam a németek egytálételeiről. Hát most egy marhahúsos, kesudiós, brokkolis finomságot készítettem a kiccsaládnak ;-) és Nektek.


All rights reserved (c) 2013

Hozzávalók 4 fő részére:

1 ek olívaolaj
50 gr sótlan kesudió
400 gr vékony csíkokra vágott bélszín
1 nagy fej brokkoli
150 ml marhahús alaplé
2 ek tormakrém
2 ek alacsony zsírtartalmú sajt









Elkészítés:

Nem volt itthon sótlan kesudió, csak csilis fűszerezésű.. vagyis ezt használtam. :) Klassz, pikáns ízt adott az ételnek, vagyis nem bántam meg a dolgot. A kesudiót kevés olajon meg kell pirítani, hagyni kell kihűlni, majd fel kell aprítani, és félre kell tenni kicsit.

A húscsíkokat meg kell borsozni (később sózni is), majd aranybarnára kell pirítani. (Megjegyzés: Mielőtt elkezdtem volna pirítani, főztem egy kicsit a husit. Lehet hogy ezen a hozzáértők azonnal felkacagnak, nem tudom, hogy jól csináltam-e.. mindenesetre szép is lett, finom is lett a vége ennek a kísérletnek.) A husit tegyük félre.

Serpenyőbe kell tenni a brokkolit (és aki szereti akár zellert is) és azt is meg kell pirítani.

Ehhez aztán hozzá kell adni a darált kesudiót, a sült marhacsíkokat, majd mindehhez hozzá kell önteni a marhahús alaplevelet; kicsit össze kell rottyantani ezt az egészet együtt.

Az egytálételt krumplival  és a tormás krémsajt keverékével lehet tálalni!

A tormás sajtkrém elkészítése igazán egyszerű: összekevered a krémsajtot a tormával. Már tálalható is! :)

Jó étvágyat!

-KcZ-




2013. január 17., csütörtök

KOCKACZUKOR ÉS A FEKETE-ERDŐ


Már csak hármat kell aludni, és én a Fekete-erdő legmagasabb pontján landolok. Pötty és Marci lesznek a vendéglátóim, és már alig várom, hogy megölelgethessem őket! Ti is érzitek azt néha, hogy nem is pihentétek ki magatokat, ha csak otthon voltatok pár napot, és ti is úgy érzitek, hogy az igazi feltöltődést abból kapjátok, ha kiszakadtok kicsit a környezetetekből? Új ingerek, új arcok, új illatok, egy másik kultúra..

No.. ha már a németek és az étkezési szokásaik..

A Fekete-erdő tetején élő emberek legtipikusabb ételei a sonkák, a cseresznye tortáik, és az egytálételeik. Már csak a lenti képekre pillantva is hízik az ember azonnal öt kilót.. minden nehéz, zsíros, és olyan finoooom.. :)) Ennek az ínycsiklandó külsőnek az ellenére, én nagyon kemény leszek és visszafogom magam. Viszont, hogy ne vonjam meg magamtól a finomságokat a pihenés alatt, Pöttyöm és én csudiklassz recepteket válogattunk ki, és készítünk majd el magunknak, és Nektek!

Mielőtt publikálom a finomságokat, Marcival majd lecsekkoltatjuk.. mert ha egy férfinek is felcsillan a kajától a szeme, akkor az tényleg jó! ;-)

Tschüss! Wir sehen uns wieder in Deutschland!

-KcZ-



Fotók forrása: Internet

2013. január 13., vasárnap

AZ ELSŐ KOCKACzUKOR BEVETÉS

Borozgatva, táncikálva, másokkal együtt főzőcskézni? Hm?! Aha.. jó volt! ;-) Lenne kedved hozzá? Akkor ideje belehallgatnod az alábbi zenébe, és elolvasni közben a lenti bejegyzést! ;-) Most egy képes beszámolót csináltam Nektek, de a recepteket természetesen megtaláljátok a bejegyzés végén! 

Kattints ide a zenéhez:

A sztori főszereplői:

Zsuzsa, Anett, Anita, Viki és én.. illetve Petra.. a mi meglátott és megszeretett, nevet kapott.. nehéz szívvel elbúcsúztatott.. majd megevett petrezselymünk. :(



Zsuzsa, a vendéglátónk nagyon készült a közös projectünkre. A leveshez vett egy vadi új lábost, és ezeket a konyhai kütyüket.. A színes hajasoknak hasznát vettük a tojás tésztára kenegetésénél.. de az a hajtű jellegű izé komolyan elgondolkodtatott mindannyiunkat, hogy mégis hol, és hogyan.. Anett bevállalta és beledöfte a hagymába, majd megpróbálta a hagymakockázási munkafolyamatot ezzel leegyszerűsíteni. Sajnos a feladatot inkább megnehezítette a cucc, de legalább nagyokat vihogtunk közben..





Mint kiderült mindannyian "levelestészta szüzek" voltunk. Volt közöttünk aki már látta hogyan csinálja más, és aki még ezt sem látta.. pillogtunk egymásra, hogy akkor most ki fogja ezt a részt csinálni, de Viki nem nagyon hezitált, kezébe vette a sodrófát, és már nyújtotta is a tésztát.




A receptek megvitatása, és a hozzávalók átnézése után nekem az a feladat jutott, hogy a darált husit ízesítsem, és keverjem össze. Egy kanállal kezdtem.. de aztán a csajok jelezték, hogy talán a kezeimmel kéne.. így hát nekiálltam turkálni, és gyurmuszolni a husit, benne a hagymát, petrezselymet és a fűszereket. A nyers husi kóstolást visszautasítottam, de a csajok minden további nélkül bevállalták. Legközelebb talán már én is bátrabb leszek. :)

Jah, hogy a menüt még meg sem osztottam veletek.. Íme: Du Barry leves + Francia húspástétom leveles tésztában. 



Bár Zsuzsa felajánlotta az úszó szemüvegét a hagyma felkockázásához, sírás helyett nevetés volt, így a szemüvegre nem volt szükség végül. ;-)



A francia ebédhez dukáló borokat kitettük az erkélyre hűlni, de Zsuzsa már a főzőcske elején felajánlotta a Hétfürtös Tokaji borát.. amit senki nem tudott visszautasítani. A francia zenére pedig már délelőtt elkezdte mindenki billegetni a hátsóját..:)



Anita tüsténkedett a tűzhely és az asztal körül, igazi konyhatündér volt!



Viki profi tészta-kezelését muszáj volt lefotóznom. Hát nem csodás?! :)


A félkész pástétom!


A Du Barry leves receptje szerint a karfiolok 2/3-át le kell turmixolni, és 1/3-át  a már kész levesbe "díszítő elemként" kell beletenni. Viki olyan gondosan válogatta ki a legszebb szemeket, hogy a leves elfogyasztása közben is átfolyt rajtunk ez a szeretet. :) Viki közölte, hogy ő szokott karfiol levest készíteni.. mire én meghökkenve mondtam neki, hogy milyen karfiol leves? Ezentúl dübárri levesnek tessék azt nevezni.. ;-) 




A leveshez világos rántást kellett készíteni. Viki, Anett, Anita és én is azonnal passzoltuk a feladatot, hogy csak azt ne. Miután megvitattuk, hogy akarunk-e egyáltalán rántást a levesbe tenni, vagy csak egy habarás kerüljön bele, Zsuzsa végül tökéletesen abszolválta a feladatot.


Krokodil koma Amerikából érkezett Zsuzsa konyhájába, de nem kell aggódni, itthon is lehet ilyen szilikon csodákat kapni. Frankó kis eszköz, még én is beszerzem a mini konyhámba!


Nem.. nem volt mosogatógép.. :(, de Anett megmutatta, hogy még ezt a kötelezően kellemetlen konyhai strapát is lehet mosolyogva csinálni..:) Éljen a hősnő brigád, Anett, és Anita (mert ő vállalta a végső simításokat)! :)


Íme a kész ételek. A húspástétom leveles tésztában, amihez édesapám határtalanul finom savanyú káposztáját tálaltuk, és a végtelenül krémes, ízes Du Barry levesünk! 





A bevetés sikerrel zárult! Korgó gyomorral ültünk az ebédlőasztalhoz, és élveztük a fáradozásaink gyümölcsét.


Köszönöm nektek Lyányok ezt a csodás napot! Igazán üdítő, vidám, és tanulságos volt! Alig várom a következőt!

Az újabb összeröffenés február 23-án, szombaton lesz megtartva! Akit érdekel a közös kotyvasztós program velünk, írjon nekem a kockaczukor.postalada@gmail.com-os címemre, vagy keressen a facebookon itt: http://www.facebook.com/KockacZukor.

-KcZ-


A receptek:

Du Barry leves

Hozzávalók:

1,5 l húsleveslé (avagy 2 leveskocka :)
1 közepes fej karfiol
3 dkg vaj
1 kanál liszt
2,5 dl tej
1 tojás
2 dl tejszín
szerecsendió

Elkészítés:

A megtisztított karfiolt hideg húsleveslében kell feltenni főni. Kb. 15 perc múlva le kell szűrni, és a karfiol 2/3-át le kell turmixolni, míg a megmaradt 1/3 részt a kész leveshez kell majd keverni. A vajból, lisztből és a tejből rántást kell készíteni, majd a berántott levest sóval és szerecsendióval kell ízesíteni és összeforralni. A tojássárgáját a tejszínnel simára kell keverni, és bele kell csorgatni a levesbe, összekeverni vele. (A tojással már nem szabad forrnia a levesnek!) A főzőcske végén az egészben hagyott karfiolrózsákat vissza kell tenni a levesbe, majd azt forrón tálalhatod.

Francia húspástétom leveles tésztában

Hozzávalók:

40 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma apróra vágva
petrezselyem
bors
3-6 tojás keményre főzve
50 dkg leveles tészta

Elkészítés:

A darált húst össze kell keverni a sóval, borssal, a hagymával és a petrezselyemmel. A leveles tésztát két részre kell osztani, és az egyik felét kinyújtani, tepsibe rakni, rátenni a pástétomot, majd 20 percre 180 fokos sütőbe kell tenni. Ha az idő letelt, a pástétomra rá kell szeletelni a főtt tojásokat, majd a leveles tészta másik felét rá kell teríteni. Tojással kend le a tetejét, kicsit szúrkáld meg villával, és 20 percre újra mehet a sütőbe a tepsi. Illatozik már? Letelt a 20 perc? Akkor kisebb-nagyobb szeletekre vágva tálalhatod.


2013. január 6., vasárnap

APRÓCSKA ÖTLET

A tegnapi fotózásom kelléke egy kisebb ládányi alma volt.. Amikor hazaértem este, és felcipeltem a nyolcadikra is, már nem volt kedvem almás pitéhez reszelgetni őket, vagy egy új sütis receptet kipróbálni. Eszembe jutott viszont, hogy anno, amikor kicsik voltunk, Tyúkanyó készített nekünk sült almát..

Három perc alatt meg is hámoztam négy almát, betettem a tepsibe, öntöttem bele egy kevés vizet, megszórtam fahéjjal és csorgattam rá egy icurpicur mézet, és 20 perc múlva már illatozott is tőle a lakás.:)

Akinek van otthon diója, mogyorója, esetleg mandulája, mindenképpen szórja rá és miközben az alma sül, azt pirítsa meg!

Gyors, finom, egészséges! 

-KcZ-



2013. január 1., kedd

KOTYVASSZUNK EGYÜTT!

Ígéretemhez híven az új évet azzal kezdem, hogy megismerkedjek Veletek, és hogy Ti velem főzőcskézzetek! Utálsz főzni?! Nem baj, én is kínlódom ezzel a főzőcskézéssel eleget! Imádod a kotyvasztást? Akkor oszd meg  - csak velünk, csak most, csak a kockacZukorban - a legmélyebben elrejtett konyhai titkaidat! 

Január 12-én, szombaton főzőcskézünk! 
Kérek mindenkit, aki részt venne velünk ezen a beavató ceremónián, írjon nekem magánban a kockaczukor.postalada@gmail.com címre, vagy a facebookra a postaládámba: http://www.facebook.com/KockacZukor.

Aki jelentkezik az vállalja, hogy szerepel majd a fotóimon, és hozzájárul ahhoz, hogy a blog bejegyzésem szereplője legyen!

Annyi mindent meg kell beszélnünk még ezzel kapcsolatban! Vagyis írj hamar! 

:) 

-KcZ-



AZ ÚJÉVI KÖTELEZŐ ÉS KIHAGYHATATLAN

Ismét vendégségben, és ismét csak annyi volt a dolgom, hogy kényeztessem a látvánnyal és illatokkal az érzékszerveimet. Áci remek vacsorát készített, én pedig csodálattal és minden falatot élvezve ettem a finomságokat.

Szilveszteri vacsora: sült hal és zöldséges quiche, bólé, likőrbor, és a ropogtatnivalók. Nézzétek ezt az ínycsiklandó "kis"-t :D :



A 2013. év első napján pizsamában, a paplan alól néztük Babar-t, és mézes teát szürcsölgettünk. Igazán kényelmes év kezdés. :) Majd Áci ismét nekiállt főzni, mégpedig a kötelezőt és kihagyhatatlant, így a vendégségben ragadtam.. bár egyáltalán nem volt ellenemre a konyhából jövő illatok mellett. :) 

Ja, hogy mi készült?! Lencseleves! Hát mi más készülhetett volna! ;-)



BOLDOG ÚJ ÉVET!
:)