2013. május 20., hétfő

A PIKNIK :-)


Pénteken esett és zuhogott, dörgött az ég és villámlott. Próbáltam magam folyamatosan nyugtatni, hogy nem mossa el a víz a másnapi pikniket. Már megsültek a kis cookie-k amiket az eseményre szántam, sőt egyesével mindet csomagoltam is. Vágytam arra, hogy tele pocakkal az eget bámuljam, és vágytam a lelkes társaságra.

Szombat reggelre az előző esti viharnak nyoma sem volt, sőt madárcsicsergésre keltem!


A csajokat a Margit-sziget szökőkútjánál vártam.. volna, ha lett volna szökőkút.. :-) Sajnos elbarikádozta a Fővárosi Vízművek, éppen felújítás alatt van. Ettől függetlenül megtaláltuk egymást a résztvevőkkel. Fülig érő szájjal néztem ahogy a lányok nagy pakkokkal közelednek. Be kellett pakolni a plédeket, a saját készítésű finomságokat, valami itókát.. Vagyis nagy meghajlás mindenki előtt, aki eljött és élvezte a napot velem, velünk.



Mivel mire letelepedtünk el is érkezett az ebédidő, azonnal kipakoltuk a „kulináriákat”, „megterítettünk” és végig kóstoltunk mindent egytől egyig, sóstól édesig. Nyammogtunk és mertünk újra, hümmögtünk és elismerően bólogattunk.. :-) Igazi piknikre való ételeket ettünk, amiket egytől egyig szívből ajánlok Neked is kedves olvasó! Nem fogsz csalódni! Sőt!

A kiadós ebéd után következett a pléden fetrengős, locsifecsi kajakóma.. Ezt nem is ragozom nagyon tovább, szerintem mindenki tudni fogja miről beszélek az alábbi néhány recept áttekintése után. :-)

Házi müzliszelet (Viki)

Hozzávalók (20 szelethez):

20 dkg zabpehely
aszalt vörösáfonya (én csak úgy ránézésre tettem bele, kb. 5 dkg lehetett)
2 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál mogyoró (húskloffolóval összetörve)
15 dkg méz
20 dkg vaj

Elkészítés:


A mézet és a vajat serpenyőben állandó kevergetés mellett összeolvasztjuk. Beletesszük a zabpelyhet, a kókuszreszeléket és a mogyorót is, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. A vörösáfonyát is a masszába keverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát rásimítjuk, majd 150 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. A sütőpapírral együtt kivesszük, hagyjuk hűlni, majd szeletekre vágjuk. Lehúzzuk a sütőpapírt, utána hagyjuk tovább keményedni a szeleteket.
Az eredeti recept fügét használt, de lehet aszalt meggy, barack vagy más gyümölcs is. A mogyorót mandulával is lehet helyettesíteni.


Bagett (2 rúdhoz) (Viki)

Hozzávalók:

50 dkg búzaliszt
3 dkg friss élesztő
1 evőkanál só
½ evőkanál cukor
liszt a kidolgozáshoz

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk. 2,5 dl langyos vizet elkeverünk az élesztővel, sóval és a cukorral, majd a liszthez adjuk. Lisztezett felületen 5 percig gyúrjuk. Lisztezett tálban nejlonzacskóban 5 órát pihentetjük.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát kicsit újra átgyúrjuk, és két tepsi hosszúságú rudat formázunk. A tepsin letakarva 1 percet pihentetjük. A sütőt 250°C-ra (légkeverésnél 220°C) melegítjük. A rudakat megkenjük langyos vízzel, ferdén ½ cm mélyen többször bevágjuk.
A sütőben (középen) 10 percig sütjük, majd 200°C°-on (légkeverésnél 180°C) 15-20 perc alatt készre sütjük. Azonnal megkenjük hideg vízzel.
Miután kihűlt mindkét végét levágjuk, és a belsejét kiszedjük. Ezt később felhasználjuk a töltelékhez.

Töltelék:

1. Spenótos, sajtos


A spenótot kevés olívaolajon megfuttatjuk, reszelt fokhagymát adunk hozzá. Egy tálban összekeverjük a sajtot (cottage cheese, de szerintem lehet ricotta is), a spenótot, sóval, borssal fűszerezzük, majd visszatöltjük a bagettbe.


2. Sonkás, tojásos


A tojást keményre főzzük, a sonkát kockára vágjuk. A bagett kiszedett belsejéhez keverjük az összevágott sonkát és tojást, adunk hozzá reszelt sajtot, friss petrezselymet, sót, borsot. Egy kis tejet keverünk hozzá, hogy összeálljon, majd visszatöltjük a bagettbe.


Padlizsános-édesburgonyás mártogatós (Szani)

Hozzávalók:

1 közepes méretű padlizsán
1 közepes méretű édesburgonya
olívaolaj
2-3 dkg vaj
só, bors
2-3 gerezd fokhagyma
marokkói fűszerkeverék

Elkészítés:

A megmosott padlizsánt félbevágjuk, megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk. Az édesburgonyát hámozás és darabolás után szintén olajjal megkenjük és fűszerezzük. A burgonyát és padlizsánt  kivajazott tepsiben 30-40 percig lefedve pároljuk/ sütjük. Majd hagyjuk kihűlni és a zöldségeket egy tálba tesszük (a padlizsán héja nem kell). Hozzáadjuk a vajat, fokhagymát, további fűszereket és jól összeturmixoljuk. Hűtőben hagyjuk tovább hűlni, majd kenyérre kenve fogyaszthatjuk.


Zöldfűszeres grissini (Anita)

Hozzávalók:

50 dkg búzaliszt
1 kocka/tasak élesztő
1 tk porcukor
1, 25 dl natúr joghurt
2 tk zöldfűszer-keverék (pl. bazslikom, oregánó, lestyán, metélőhagyma)
1 dl olívaolaj
1, 5 dl langyos víz

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben (vagy ha tasakos élesztőt használunk, azt lehet azonnal lisztbe keverni). A lisztben elkeverjük az élesztőt, majd a többi hozzávalót is és sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen kelesztjük, míg megnő. (20-30 perc). A tésztát átgyúrjuk, majd vékony rudacskákat sodrunk belőle, olyan vastagra és hosszúra, amilyet szeretnénk. (A vastagabbak jobban megnőnek a sütés alatt, a vékonyabbaknál ez nem annyira feltűnő). Ha nem szeretnénk kézzel sodorni, akkor kinyújtjuk és vékonyan csíkozzuk fel. A sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd ott további 20 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben (200 fokon, vagy gázon 4-5 fokozaton) 10-15 percig sütjük.


Zabpelyhes, meggyes cookie (Edit/ KockacZukor)

Nekem ez volt a piknikes finomságom. Mivel egyszer már bemutattam nektek ennek a receptjét itt a KockacZukor blogon, emiatt most csak a linkjét másolom ide nektek:


Annyit azért még hozzátennék, hogy most annyiban újítottam, hogy nem csak vanília aromát, de mandula aromát is tettem a tésztába. Sokkal ízesebb lett. :-)

Zelleres mártogatós (Anita)

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy fej zeller
1 csomag (10 dkg) tömlős sajtkrém
1 dl tejföl
1 csokor metélőhagyma (vagy fél fej kisebb vöröshagyma)

Elkészítés:

A zellert megmossuk, zöldjét levágjuk, a gumót meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Kuktában, csöppolajon először megfuttatjuk, majd kevés vizet öntünk alá és a kuktát lezárva puhára pároljuk. A puha zellert még melegen összenyomjuk/ turmixoljuk. ezután krémesre keverjük a többi hozzávalóval. (A metélőhagymát apróra vágva adjuk hozzá, vöröshagyma használata esetén azt reszelve tegyük a krémbe.) Behűtve tálaljuk mártogatósnak zöldségekkel, kenyér rudacskákkal vagy szendvicskrémként.


Persze volt egyéb finomság is.. Pl. ők itt lent ni. :-) De szerintem már telítődtetek az eddigi receptekkel! 
Jó étvágyat minden PIKNIK-re vihető finomsághoz!



Nemsokára közzéteszem a júniusi KockacZukor találkozó időpontját és helyszínét! Figyeljétek a blogot, illetve a KockacZukor facebook oldalát! :-)

Csók a pocikra!

KockacZukor


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése