2013. április 8., hétfő

A HARMADIK KOCKACzUKOR BEVETÉS!

A harmadik Kockaczukor bevetésünk házigazdája Szilvi volt, aki a menühöz illő japán gyümölcsborral várt minket. Bár senkire nem jellemző, hogy a napjait alkohollal kezdje, valahogy mégis mindenki örömmel fogyasztotta már reggel tízkor ezt a finom konyakos desszertbort. Sőt, azonnal két körrel kezdtünk. ;-)


A menü saját készítésű sushi, és egy Kasutera nevű japán mézes sütemény volt.

Szerintem vágjunk is bele. :-))

Anita reggel azzal hívott, hogy sajnos nem tud eljönni, mert a családján végig futó vírusos rondaság megtalálta őt is. Jelezte azért, hogy a rá kiosztott hozzávalót elhozza nekünk. Ez nagyon rendes volt tőle, bár szerintem látni akart minket, hiányoztunk neki :-). Sajnáltuk, hogy nem tartott velünk ezen a klassz össznépi sushizáson.


A sushi készítés szakértője Judit volt. Ő mutatta meg nekünk, hogy miként kell előkészíteni ezt a japán ételt, és hogyan is kell összerakni a rizses rudacskákat. Még mielőtt elkezdtük volna a főzőcskét, Judit jelezte, hogy meglepit hozott.. és kiosztotta mindenkinek a kis ajándékát: egy-egy általa festett pálcikát. Nem egyszerű evő pálcikák voltak ezek. A ráfestett írásjelek különböző jelentéssel bírtak, aminek alapján mindenki kiválaszthatta a személyiségének leginkább megfelelőt. 

A bevetés résztvevői, és a személyre szóló pálcikák:

Judit - saját, állandó pálcikái vannak, ezt hozta magával
Szilvi - barátság, hűség, megértés
Viki - víz, erő, élet
Áci - menny, lélek, béke
Szilva - szív, boldogság, egészség
Veronka - szépség, harmónia, nyugalom
Móni - nap, világosság, energia
Edit/ KockacZukor - cseresznyevirág.. :-)


A Kasutera hozzávalói:

6 tojás
10 ek cukor
2 ek méz
2 ek Tokaji aszú vagy japán édes bor
2 ek növényi olaj
1 tk fehér borecet
1 csésze liszt

Elkészítés: 

Válasszuk el egymástól a tojás sárgáját és a fehérjét. A sárgáját verjük fel 1 evőkanál cukorral. Adjuk hozzá a mézet, a bort, az olajat, a liszt felét és keverjük össze. Tegyük a tojásfehérjébe az ecetet, a maradék  cukrot és verjük fel kemény habbá. A felvert tojásfehérje 1/3-át lazán keverjük bele a tojássárgája keverékbe. Adjuk hozzá a maradék lisztet, majd a tojáshab maradékát is. Óvatosan keverjük össze. A tésztát öntsük sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába, amit állítsunk vízzel teli tepsibe. A sütő hőmérsékletét 180°C-ra állítsuk és 35 percig süssük. Ha a tészta túl gyorsan kezd el barnulni, akkor rakjunk a tetejére is sütőpapírt. 



Amíg a japán süti sült, előkészítettük a sushi hozzávalóit. Zöldség pucolás, lazac szeletelés, rizs főzés következett. Munka megosztással el is készültünk ezzel a sütihez szükséges 35 perc alatt. 


Amikor Judit meghatározta, hogy ki milyen zöldséget hozzon magával, fontos volt, hogy ezek a zöldségek színesek is legyenek, hiszen a sushinál a látvány is fontos, nem mindegy milyen színeket rejt a sushi karika közepe.


Judittól megtudtuk, hogy a sushinak több féle-fajtája van, és mi most az ún. maki sushit fogjuk készíteni.

Hozzávalók:

- nori lap (pirított alga lap)
- rizs (nem kell feltétlenül sushi rizs, az a lényeg hogy kis szemű, kerek rizs legyen)
- hal, rák, uborka, avokádó, sárgarépa ill. ízlés szerint egyéb zöldségek
- szójaszósz, wasabi

Mielőtt elkezdtük volna összerakni a saját tekervényeinket..;-), meg kellett tanulnunk használni a pálcikákat. Természetesen eltartott egy ideig amíg megtaláltuk pont azokat az ujjakat amik az alsó pálcikát tartják, és a felső pálcikát mozgatják. Szerintem úgy tíz perc után már mindenki arra panaszkodott, hogy teljesen elzsibbadt a keze..:-). Viszont mindenki fel tudta emelni a pálcákkal a sushit, mindenki bele tudta mártogatni a szója szószba, és mindenki képes volt a szájához emelni a falatokat. Nagy koncentrálással, de sikeresen abszolváltuk a feladatot. :-) Nagyon büszkék voltunk magunkra! :-)


Maki sushi készítése:

A vizet feltesszük főni, (ebben az esetben bő vízben főzzük a rizst)- attól függ mennyi rizst akarunk használni, kell a vízbe só, cukor, ecet.  Puhára főzzük, vagyis addig, amíg a két ujjunk között már szét tudjuk nyomni a rizsszemet. Közben lehet kóstolgatni, hogy mikor jó, majd leszűrjük. Nem baj ha egy kis nedvesség marad rajta, legalább nem szárad ki. Hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Addig előkészítjük a zöldségeket és egyéb hozzávalókat. Lehetőleg közel egyforma méretűre vágjunk fel mindent.



A sushi tekeréséhez használt bambuszgyékényre (japán neve makisu) rátesszük a nori lapot, érdesebb felével felfelé. Erre tesszük a kihűlt rizst. Hagyományosan kézzel formáznak kis gombócokat és azt nyomkodják szét egyenletesen a lapon. Mi most kanalat használtunk. A riszt úgy kell elhelyezni a lapon, hogy a tőlünk távolabb eső szélén hagyjunk 2-3 cm-t szabadon. Ezt a kis részt akár be is lehet nedvesíteni, hogy feltekeréskor majd összetapadjon a nori.   A rizsre lehet kenni egy kis wasabit, majd erre a többi hozzávalót.


Feltekerésnél arra kell figyelni, hogy szorosan csavarjuk fel, mert így fog jól összeállni, evésnél nem esik majd szét. A tekercsre ráborítjuk a gyékényt, és a tekerés végeztével még  többször végignyomkodjuk a kezünkkel. Hagyjuk egy kicsit állni, majd éles késsel szeleteljük fel falatnyi darabokra. Szójaszószba lehet mártogatni.

Íme a csapat, és a saját készítésű remekművek:

Judit:


Veronka:


Szilva:


Szilvi:


Móni:


Viki:


Áci:


Edit/ Naky/ KockacZukor.. összeszorított szájjal koncentrálva:


A komoly koncentrációt ;-) igénylő munka után jöhetett a falatozás és a jól megérdemelt desszert is. Judit hozott nekünk fehér golyócskákat, amik édes babpürével voltak töltve.. már nem tudom mi volt a neve.. de nemigen nyerte el ez a japán édesség a tetszésünket.  


Inkább ettük a saját készítésű japán sütinket, amit leginkább a piskótához tudnék hasonlítani. Egy kis házi baracklekvárral öntöttük le. Mindkét rúd elfogyott, vagyis elhihetitek, sikerült és fincsi is lett. :-)


A kajakómás órákat borozgatással, nevetéssel, csicsergéssel és klassz kis eszmecserékkel töltöttük ismét. Kár, hogy vége lett ennek is.. :-( A jó dolgok közben mindig olyan gyorsan telik el az idő..

És még egy kis ráadás. :-) Szilvi volt a nap megnyitója a japán welcome drink-kel, és ő volt az, aki a napot apró meglepijével zárta. Szerencsesütiiiit bontottunk! Móni szerint ezt kéne adják a templomokban is.. akkor tutti eljárna..;-)

Móni: Minden lehetséges, ha erősen hiszel benne. (A lényeg az erős szón van! ;-))

Veronka: Nehezen fogsz vetni, de gazdagon aratsz majd! (Csak jönne már a tavasz! ;-))

Edit: Kedvesed arra inspirál, hogy gondtalanul töltsd el szabadidődet és lustálkodj. (Erre engem nem kell inspirálni..;-))

Szilvi: Egy jó hír felvidít. (Hmm..)

Viki: A csillagok ma kedvezően állnak számodra. (Ezt bizonyítja az is, hogy velünk volt a harmadik bevetésen is! A legjobb helyen volt! ;-))

Áci: Titkos rajongód hamarosan megjelenik a színen. (Várjuk, várjuk! ;-))

Szilva: A szeretet szemével nézve minden más értelmet nyer. (Hmm..)

Judit: A mosolygás ragadós, csak próbáld ki. (Kipróbálta, és tényleg ragadt..;-))

Májusban már kint a szabadban találkozunk, végre napsütésben, és melegben! 

Aki velünk tartana a következő közös főzőcskézésen, az írjon nekem a kockaczukor.postalada@gmail.com címre, vagy keressen meg a KockacZukor facebook oldalán: www.facebook.com/KockacZukor.




もうすぐお会いしましょう!= Viszlát! 

-KockacZukor-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése